Innan MAP-teamet fanns var det ambulansen eller polisen som åkte ut på larm som gällde akut psykiskt sjuka personer som behövde hjälp runtom i Västmanland.
– De har också utbildning i omhändertagande av psykiskt sjuka personer. Men vi har ju mer specialiserad kunskap om olika diagnoser och hur personer kan reagera i olika situationer, förklarar Jonathan Sleigh-Johnson, som är kurator i teamet.
MAP består av sju personer som turas om att åka ut på larm, samt en överläkare i psykiatri som de alltid kan konsultera.
De är oftast 1-3 personer som arbetar samtidigt.
– Om vi är flera kan vi åka med egen bil. Jobbar vi ensamma blir vi upphämtade av ambulans eller polis, förklarar han.
Har tillgång till journaler
Personalen i teamet har bland annat rekryterats från psykiatriska akutmottagningen, vilket betyder att de många gånger redan känner de personer som de larmas ut för att hjälpa.
De har också tillgång till patientjournaler.
– Polisen har ju inte tillgång till journalerna, men när vi får ärendet av larmcentralen är ju vi samma enhet, så vi kan läsa journalen på väg ut. Då vet vi vilka insatser man försökt med tidigare, vad som funkat och vad som inte funkat, och vart vi ska hänvisa patienterna, förklarar Jonathan Sleigh-Johnson.
Under det första året som teamet funnits har man gjort patientundersökningar.
– Det har varit väldigt positivt. Vi har också fått väldigt god respons från samarbetsparter, säger han.