Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mathildas önskan om större läppar förvandlades till en mardröm när en hård knöl bildades under huden och inte ville försvinna. Nu vill hon varna andra för olagliga behandlare. Foto: SVT

Mathildas läppförstoring gick snett – lurades av falsk sjuksköterska

Uppdaterad
Publicerad

Mathildas önskan om större läppar förvandlades till en mardröm när en hård knöl bildades under huden och inte ville försvinna. Nu vill hon varna andra för olagliga behandlare.

– Väldigt många är felbehandlade, säger hon till SVT.

Mathilda, som vill vara anonym på grund av komplex för sitt utseende, fick kontakt med en behandlare för läppförstoring på Instagram. Kvinnan utgav sig för att vara legitimerad sjuksköterska och erbjöd behandlingar i sitt hem i Trollhättan.

– Jag var nervös, men tänkte inte på att jag borde ha kollat upp henne. Hon sa att hon jobbade som sjuksköterska, men var mammaledig just nu, säger Mathilda.

Hård knöl i läppen

Men behandlingen gick snett och Mathilda kom hem med en hård knöl i överläppen som gjorde ont. När behandlaren vid ett återbesök utan förvarning stack en nål i läppen för att försöka tömma den fattade Mathilda misstankar om att något inte stod rätt till.

– Därefter ville hon skära upp läppen för att plocka ut materialet, men då gick jag därifrån. Jag gick ut till min pojkvän och sa ”kör, kör mig härifrån”, säger hon.

Mathilda kollade upp kvinnan och det visade sig att hon inte var legitimerad sjuksköterska som hon hade uppgett.

Kvinna åtalad

Kvinnan står nu åtalad för brott mot lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar, den så kallade ”skönhetslagen”. Hennes profiler på sociala medier är borttagna, men enligt Mathilda finns det många fler liknande behandlare.

– Det är väldigt vanligt bland mina vänner att man hittar behandlare på Instagram och det finns säkert de som är duktiga också, men väldigt många är felbehandlade, säger hon.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med den åtalade behandlaren som inte vill ställa upp på en filmad intervju. Hon nekar till brott och säger i förhör att hon aldrig utgett sig för att vara legitimerad sjuksköterska. Hon uppger också att hennes Instagramprofil blivit hackad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.