Foto: SVT

Matilda Brinck-Larsen säger upp sig i protest

Uppdaterad
Publicerad

En av Göteborgs mest tongivande tjänstemän, Matilda Brinck-Larsen, har sagt upp sig i protest mot hur kommunen behandlar ensamkommande.

– Alla människor har gränser. Och jag kände att min var nådd, säger hon.

Vi står i snålblåsten under en gran. Huset hon bor i får inte synas i tv. Matilda Brinck-Larsen har fått ta emot hot för det arbete hon gör för ensamkommande i Göteborg. Hon har fått däcken på bilen sönderskurna, hatmejl, hotfulla telefonsamtal och blivit spottad på på Ica.

Startat organisation

Hon har arbetat på kommunen sedan 2008 och är idag gruppchef för ett av kommunens boenden för ensamkommande unga. Utöver detta har hon varit mycket aktiv i debatten kring ensamkommande och även startat en frivilligorganisation som jobbar med ensamkommande som fått sin ålder uppskriven.

Matilda Brinck Larsen

Hon har själv två ensamkommande boende hos sig, en som är placerat från kommunen och en som är en så kallad frivilligplacering, som hon inte får någon ersättning för.

”Fel val”

Det hon nu vänder sig emot är att kommunen inte längre tillhandahåller boendeplatser för ensamkommande som fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket. Istället placeras de på asylboendet någonstans i landet.

– Kommunen behöver inte följa en åldersuppskrivning. När man gör det så väljer man medvetet att försätta barn i en utsatthet. Kommunen har tidigare tagit ansvar för ungdomarna tills de är 21 i Göteborg. Att man nu låter dem återgå till Migrationsverkets ansvar är ett val man gör, säger hon.

Blir hemlösa

Hon ser dessutom faran i att de ensamkommande som inte längre får bo kvar på ungdomsboenden hamnar lång bort från allt de känner till, och flyr tillbaka till Göteborg, där de hamnar i hemlöshet och ofta i kriminalitet.

– Det som händer är att dessa barn hamnar på gatan. Där de hamnar i riskzon. Jag har själv sagt till dem för bara något år sedan att nu är deras flykt över, nu är det försatta på flykt igen. Och jag ser dem dra runt i Nordstan. De bor på spårvagnar, under broar, hos kompisar, på McDonalds. Samtidigt som jag har platser på mitt boende som står tomma, berättar hon.

På frågan om hur hon kan vara så säker på att det faktiskt handlar om barn, när Migrationsverket har skrivit upp åldern, säger hon att hon alltid valt att lita på barnens berättelser och uppgivna ålder. Dessutom är hemlöshet lika illa oavsett om det är barn eller vuxna som drabbas, understryker hon.

”Ohållbart”

Hon säger att flera andra på sociala resursförvaltningen likt henne står beredda att säga upp sig på grund av situationen.

– Alla tjänstemän agerar utifrån en inre kompass, samtidigt måste de utföra det som politikerna bestämmer. Det blir till slut en ohållbar situation, säger hon.

Nu har Matilda Brinck-Larsen fått en ny anställning som verksamhetschef hos en stiftelse som arbetar med ensamkommande, samtidigt som hon fortfarande kan engagera sig ideellt.

Kommunalråd svarar

Marina Johansson, kommunalråd (S) med ansvar för sociala frågor, säger att det alltid är tråkigt när personal väljer att säga upp sig. Samtidigt har kommunens jurister utrett ärendet med de ensamkommande och kommit fram till att kommunen ska lita på andra myndigheters bedömning i åldersfrågan.

– Det är viktigt att vi som arbetsgivare pratar om de här frågorna, så att personalen förstår vad som är statens ansvar och vad som är kommunens ansvar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matilda Brinck Larsen

Mer i ämnet