Mattias sitter hemma och jobbar – Smittskyddsenheten har berättat att det finns en risk att han är smittad av coronaviruset. Foto: SVT

Få vill prata om att tvingas stanna hemma från jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Mattias och hans sambo försöker sköta sina jobb hemifrån nu.
– Igår ringde smittskyddsenheten och berättade att en person som suttit på samma flygplan som jag varit smittad av coronaviruset. Så dom bad mig stanna hemma, berättar Mattias. 

Han vill inte ha med sitt efternamn, bild eller företaget han jobbar för i artikeln. SVT Nyheter Väst har pratat med flera personer i samma situation som Mattias, och alla känner samma sak. Det skulle kunna sammanfattas som olust. 

– Det känns obekvämt. Jag vill inte att kunder som googlar mitt namn ska få upp det här först av allt, säger han. 

Det var i onsdags förra veckan som Mattias flög hem från München. Igår fick han så samtalet från smittskyddsenheten i Västra Götaland. 

– Dom berättade att en person som visat sig vara smittad av coronaviruset hade suttit ett visst antal rader från mig på flygplanet, och att det fanns en risk att jag också blivit smittad, berättar han.

Känns tryggt

Det var inget roligt besked, men han tycker ändå att det känns tryggt att smittskyddsenheten ringde. 

– Ja, det måste jag säga. Dom verkar ändå vara “on top of things”, ha koll. Det var förtroendeskapande och dom ska ha “cred” för det, säger han. 

Under samtalet ombads Mattias att inte gå till jobbet idag, utan stanna hemma så mycket som möjligt till och med nästa vecka onsdag. Framför allt skulle han undvika att gå till platser där han kunde möta många andra, som restauranger och pubar. 

Men han är inte piskad att sitta i soffan och beta igenom alla Netflix-serie nu. 

– Haha, tyvärr inte. Jag jobbar för ett stort internationellt företag, och kan jobba hemifrån rätt mycket ändå, säger han.

Drabbar även sambon

Men det är inte bara Mattias som får stanna hemma. Det får även hans sambo Linda göra. Hennes stora arbetsplats har gett tydliga direktiv, och hon får inte komma till jobbet förrän nästa vecka torsdag. 

– Det är väl lite blandade känslor för hennes del, tror Mattias. 

Han har inte känt av minsta symptom, känner sig fullt frisk och tror inte att han är smittad. 

– Men jag förstår ju att det här är en rätt stor sak, och jag förstår varför dom vill att jag ska stanna hemma, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet