John Gustavsson, 94 är en av Sveriges nu levande äldsta båtbyggare. Foto: SVT

94-årige John – Sveriges äldste träbåtbyggare

Uppdaterad
Publicerad

Han har byggt träbåtar sedan andra världskriget. Men John Gustavsson, 94, landets äldste träbåtbyggare – hade aldrig möjlighet att segla själv.

– Det var det aldrig tid till, säger han.

I klippet hör du honom berätta hur man använder en skarvyxa.

Det var egentligen aldrig någon fråga om vilket yrke han skulle välja. Hans far var båtbyggare och tillsammans med sina två bröder Erik och Gunnar blev det ett familjeföretag som byggde hundratals träbåtar vid Kungsviken på Orust.

– Jag började jobba 1941 och det var ju krig fram till -45 och då fick man vara glad för att man hade jobb, säger John Gustavsson.

Byggde tävlingsbåtar

Han började arbeta 14 år gammal, och då var det i stort sett enbart handkraft som gällde. Ek, furu och mahogny var de träslag som användes. Utan ögonmått som båtbyggare kom man inte långt. Det byggdes ofta på känsla utan skisser och mallar till de ekor, jollar och snipor som fortfarande kan finnas kvar på västkusten.

Mest kända är brödrartrion kanske för det 40-tal Ohlson 36, som byggdes mellan 1958-1966. Eftertraktade tävlingsbåtar som snabbt såldes på den amerikanska marknaden, med slogan som: ”The Ohlson 36 – a racing machine”.

Seglade aldrig själv det han byggde

Men trots att Johan Gustavsson byggde så många båtar så seglade han dem inte.

– Det stämmer gott, det var det aldrig tid till , säger John Gustavsson.

Saknade du inte att få provsegla det du byggde?

– Nej, det fick andra göra, så var det med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.