Totalt har parken kostat kommunen minst 80 miljoner kronor Foto: SVT

Medeltidens värld fortsätter kosta pengar för kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Götene kommun har nu löst sig ur de snåriga kontrakten kring Medeltidens värld. Men parken fortsätter att kosta pengar.

Totalt har den stängda parken kostat kommunen 12 miljoner kronor på bara ett och ett halvt år. Det kan Uppdrag Granskning avslöja ikväll.

Medeltidens värld skulle bli Götenes stora dragplåster, det hoppades kommunen när de köpte in kulisserna från filmerna om Arn för miljonbelopp.

Medeltidens värld

Men det blev en flopp och parken fick stänga, i tre år satt kommunen fast med ett 20-årigt hyresavtal för borgen, en byggnad man hyrde av Bert Karlsson. Nu har kommunen löst sig ur avtalet genom att betala 5,8 miljoner till Bert Karlsson och ge honom ett leksaksland.

– För vår del var det en bra affär, och det var det för Götenes kommuninvånare också, säger Åsa Karlsson (S) ordförande i Götene kommunstyrelse och dessutom ordförande i Medeltidens värld.

Bert ser sig som förlorare

Bert Karlsson är inte nöjd med uppgörelsen men anser att det var det enda han kunde göra.

– Den enda som har förlorat på den här historien är jag, jag lånade ut nio miljoner till det här bygget, men får bara 5.8 miljoner tillbaka och grejerna. Men jag ville bara lägga det bakom mig, jag hade ingen lust att hålla på och ta in pengar i 17 år till, säger Bert Karlsson.

Granskning visar att inklusive ett avgångsvederlag till kommundirektören som avgick 2012 och förlusten på försäljningen av kulisserna har den tomma parken kostat kommuninvånarna totalt 12 miljoner på ett och ett halvt år, sammantaget betyder det att parken kostat kommunen minst 80 miljoner kronor.

Se mer i Uppdrag granskning ikväll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medeltidens värld

Mer i ämnet