Medeltidens Värld säljs på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Arnkulisserna som Götene kommun köpte till Medeltidens Värld säljs nu på nätet, men för invånarna kommer det att ta tid innan de kan lägga nöjesparken bakom sig.

I Götene försöker kommunen nu att locka köpare till de gamla Arnkulisser som utgör den ena delen av Medeltidens Värld. Parken ska avvecklas och det är inte svårt att förstå varför. Medeltidens Värld har kostat skattebetalarna i Götene minst 100 miljoner kronor men besökarna har uteblivit och de senaste två åren har parken varit stängd eftersom det är billigare än att ha den igång.

Tidigare försök har misslyckats

Medeltidens värld

Tidigare försök att sälja nöjesparken i sin helhet har misslyckats, mycket på grund av att den borg som står i mitten av parken inte ägs av kommunen utan av Bert Karlsson. Eftersom ingen vill köpa mark som har en stor borg mitt i som inte får flyttas har kommunen nu istället fått sälja byggnaderna separat.

– Husen är första steget och jag ser positivt på det eftersom vi har bud på varje objekt. Det gör också att den delen av parken kommer att vara borta, säger Åsa Karlsson (S) som är ordförande både för Medeltidens Värld AB och Götene kommunstyrelse.

Förhandlar med Bert Karlsson

Varje krona är viktig men mycket handlar också om att inte behöva lägga pengar på att forsla bort de byggnader som nu finns på plats. När auktionen avslutas i morgon kommer kommunen vara på god väg i sina försök att göra sig av med parken men frågan om borgen kvarstår. Götene kommun har förbundit sig att arrendera borgen av Bert Karlsson för 800 000 kronor per år i 18 år. Nu ligger de i förhandlingar med Bert Karlsson om att få köpa loss borgen men hur det går kan inte Åsa Karlsson svara på.

– Nej, när man ligger i förhandling måste man vara tyst.

Det är alltså fortfarande oklart när Medeltidens Värld är ett avslutat kapitel i Götenes historia och Åsa Karlsson själv vågar inte sia om när kommunen kan vara kvitt de skulder de dragit på sig i och med affären.

– Det vet man aldrig...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medeltidens värld

Mer i ämnet