Johan Trouvé, vd Västsvenska handelskammaren. Foto: SVT

”Mediebilden av en paniksituation farligare än viruset”

Uppdaterad
Publicerad

Västsvenska handelskammaren har kontaktat de medlemsföretag som har affärsrelationer med Kina. Drygt hälften av dessa har påverkats av virusutbrottet. Men någon panik råder definitivt inte, enligt vd Johan Trouvé.

Medieuppgifter om att företag i Västsverige har stora och akuta problem på grund av virusutbrottet i Kina är kraftigt överdrivna, enligt Johan Trouvé.

– Det farliga är om man skapar bilden av en paniksituation, för det är det definitivt inte.

Coronaviruset i Västsverige

Att ett företag i Trollhättan ansökt om rekonstruktion på grund av virusutbrottet tar han med en stor nypa salt, liksom uppgifterna om hur Volvo Cars skulle kunna komma att drabbas.

– När det stormar är det ofta klokt att sitta still i båten. Cirka 1800 människor, nästan alla i Kina och de flesta äldre, har dött av viruset. Detta i ett land med 1,3 miljarder invånare. Så det är knappast läge för panikåtgärder.

Uppiskad stämning

– Det känns som om man piskar upp en hel del. Vissa rubriker i media ställer nästan till det mer än viruset i sig. Man ska inte dra på för mycket. Det betyder inte att man inte ska ha beredskap.

Men visst blir västsvenska företag påverkade av att leveranser inte kommer i tid, att försäljning på den kinesiska marknaden minskar med mera.

– Det krånglar till det, absolut. Bara det att man inte kan åka till och från Kina i den omfattning man gjorde tidigare påverkar. Och företag ska naturligtvis hålla sig a jour med vad som händer och fundera på till exempel alternativa leverantörer utanför Kina och hur man kan anpassa sig, säger Johan Trouvé.

Enligt honom har företagen hittills varit duktiga på att göra just det.

– Vi  hade ett seminarium så sent som i måndags om Kina, och det var fullsatt. Många ville inhämta kunskap och ställa frågor till experter.

Positiva konsekvenser

Virusutbrottet har hittills entydigt beskrivits som ett stort hot. Men Johan Trouvé tror att det i bästa fall kan få positiva konsekvenser för Västsverige.

– Det här kan leda till att man flyttar hem viss produktion till Sverige igen, inte minst om man ser till utvecklingen av automatisering och att det blivit dyrare att producera i Kina, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet