Helena Mäki och Linda Persson är med och driver kampanjen #röstamermänskligt inför valet. Foto: Privat

Medmänsklighet går före partipolitik i valstugor runtom i landet

Uppdaterad
Publicerad

Under hashtaggen #röstamermänskligt fyller privatpersoner valstugor runtom i landet. Initiativet är en protest mot vad man beskriver som ett omänskligt politiskt klimat.

I Tanumshede, Lerum och omkring 100 andra orter runtom i Sverige har volontärer för kampanjen #röstamermänskligt ställt upp så kallade valbyråer. Hit välkomnas människor för att prata om demokrati och politik, utan att fokusera på ett särskilt parti.

Socionomstudenten Helena Mäki är en av initiativtagarna för kampanjen. Hon säger att hon saknar visioner i den politiska debatten, som hon upplever fokuserar på rädslor och motsättningar. Det har blivit vanligt plocka poäng genom att ställa sårbara grupper mot varandra, menar Helena Mäki.

– Det kan handla om att man säger att vi inte har råd att ta hand om pensionärer om vi tar emot nyanlända. I själva verket finns det ett beroendeförhållande mellan grupperna, eftersom det behövs personal till äldreomsorgen.

Rädda barnen och Göteborgs stift står bakom

Jämställdhet, hållbar utveckling, demokrati och alla människors lika värde är kampanjens ledord. Alla är välkomna att delta, och bland de organisationer som är med och sprider budskapet finns Rädda Barnen, Göteborgs stift och Sveriges kvinnolobby. 

Enligt Helena Mäki ska kampanjen varken uppmuntra eller avråda väljare från att rösta på ett särskilt parti.

– Jag brukar fråga människor vad som är viktigt för dem i valet. Hur känner du inför samhällsutvecklingen, hur tänker du inför valet? Vi vill uppmana människor att göra aktiva val, säger hon.

Träffat sjuåring med koll på demokrati

Behovet är stort av att prata om demokrati och politik utan att propagera för ett särskilt parti, menar Helena Mäki. Hon beskriver ett möte med en sjuåring i Tanumshede för några veckor sedan.

– Han sa ”demokrati, det vet jag vad det är”. De hade haft ett skolråd där eleverna fick vara med och bestämma vad de skulle kunna leka med på skolgården. För honom var det fantastiskt, säger Helena Mäki.

Hon är oroad av att många hon mött inte planerar att rösta. Det handlar om att man inte känner sig inkluderad, om att man upplever att politiken tillhör någon annan, säger hon.

– Därför är det fantastiskt att ha samtal med människor om demokrati utan att vara partipolitisk. Det finns en otrolig kraft i lokalsamhället. Vi uppmuntrar alla att rösta både med hjärtat och med hjärnan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.