Dagens besked om att Preem väljer att inte bygga ut sitt raffinaderi kom som ett tråkigt besked för Preems medarbetare i Lysekil. Foto: SVT

Metallfacket: ”Många har nog en klump i magen”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Christian Mattsson, klubbordförande i IF Metall, kom beskedet om att Preem självmant väljer att inte bygga ut raffinaderiet i Lysekil väntat. Samtidigt menar han att stämningen på arbetsplatsen just nu är dämpad, då en utbyggnad kunnat innebära flera hundra nya arbetstillfällen.
– Det känns självklart inte alls kul, säger han.

Christian Mattsson har själv deltagit i möten angående att beslutet om att Preem nu valt att dra in sin ansökan om utbyggnad av sitt raffinaderi i Lysekil.

– Beslutet har växt fram under den senaste tiden. Vi har inte kommersiellt kunnat berättiga det här och därför har det inte funnits så många andra alternativ, säger han.

Dämpad stämning

Trots att beskedet var väntat, menar han att stämningen på arbetsplatsen just nu är dämpad. Christian Mattsson tror att enbart raffinaderiet i Lysekil kunnat innebära upp till 300 nya arbetstillfällen.

– Det här gigantiska projektet som vi nu valt att stanna hade inneburit att vi fått in mycket mer arbetskraft. Nu blir det inte så. Bland medarbetarna är det nog många som har en klump i magen, och all den mediala uppvaktningen har inte varit helt kul för alla att hantera, säger Christian Mattsson.

”Gäller att omprioritera”

Samtidigt menar han att de flesta av medarbetarna har förståelse för ledningens beslut.

– Det är ingenting vi hänger läpp över och som det ser ut just nu kommer alla våra medarbetare här i Lysekil kunna fortsätta. Svensk industri genomgår just nu ett stålbad och då gäller det att omprioritera och satsa på förnybara produkter som regeringen stödjer fullt ut, säger Christian Mattsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.