• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: SVT

Migrationsverket uppmanade Alireza att ljuga för ambassaden

En tjänsteman på Migrationsverket uppmanade 18-årige Alireza att ljuga inför ambassadpersonal, för att kunna skicka honom till Afghanistan. Det kan SVT och GP berätta om idag.

– Jag har mycket stress nu.

Alireza, 18, tar upp sin mobiltelefon från köksbordet och slår numret till Migrationsverket. Han ska skickas till Afghanistan och måste till ambassaden för att kunna få sina resehandlingar.

Men han har redan varit på ambassaden en gång tidigare – för någon vecka sedan. Då vägrade ambassaden att ge honom några resehandlingar, eftersom han svarade ”nej” på frågan om han faktiskt ville åka till det krigsdrabbade landet.

– Hon frågade om jag verkligen ville tillbaka till Afghanistan. Jag svarade att ”nej, jag vill verkligen inte tillbaka”. Då sa hon till mig att de inte kunde ge mig någon resehandling eftersom jag inte ville tillbaka, berättar han.

LÄS MER: Blockad mot tvångsutvisningar till Afghanistan

Handläggaren bad honom ljuga nästa gång

Väl hemma igen var handläggaren på Migrationsverket inte glad, enligt Alireza. Och nu ringer han upp handläggaren, för att höra vad nästa steg är. Handläggaren säger att Alireza måste tillbaka till den afghanska ambassaden på Lidingö.

Migrationsverket: ”Ja, så här är det. Du måste säga att du vill återvända och att du vill ha en resehandling, för du har fått det där brevet...”

Alireza: ”Du menar att jag måste ljuga för dem eller?”

Migrationsverket: ”Ja, i princip.”

Vi återkommer till Alirezas samtal med Migrationsverket.

Afghanistan sade stopp

Den afghanska ambassaden krävde alltså av Alireza att han själv ville åka tillbaka till Afghanistan för att de skulle utfärda resehandlingar. Flera andra personer har vittnat om samma sak. SVT Nyheter Väst har sökt ambassaden för att fråga varför man gör på det sättet, men utan att få svar.

Men för några veckor sedan gick Afghanistans vice flyktingminister Alema Alema ut och uppmanade europeiska länder och även Sverige att sluta skicka tillbaka afghanska medborgare till landet. Uttalandet kom trots det avtal om återtagande som den svenska regeringen skrivit under med sin afghanska motpart.

Alema har inte svarat på intervjuförfrågningar från SVT Nyheter Väst. Svenska Dagbladet intervjuade dock ministern om hennes utspel.

– Det var en vädjan till hela EU. Flyktingminister Balkhi och jag skickar dessutom just nu ett brev till alla enskilda europeiska ambassader i Afghanistan där vi vädjar om att inte skicka människor till Afghanistan nu, sa hon i en telefonintervju med tidningen.

LÄS MER: Ensamkommande planerar kollektivt självmord

Hotar med polis

I köket i Göteborg sitter Alireza kvar med högtalartelefonen på bordet. Handläggaren försöker svara på Alirezas skepsis inför att ljuga för afghanska myndigheter.

Migrationsverket: ”Jag förstår att det är svårt när du får en sådan direkt fråga, men du får helt enkelt säga det att du vill följa de regler som finns och att du vill åka tillbaka om du måste.”

Alireza: ”Okej. Men du vet att jag verkligen inte vill tillbaka till Afghanistan.”

Migrationsverket: ”Jag vet det, jag vet det. Men vi måste göra på det här sättet. För att, om du inte gör det då måste jag överlämna det till polisen istället och det är så onödigt.”

Alireza: ”Okej.”

Migrationsverket: ”Men eftersom det är med ett annat lands myndighet så måste man ibland vara litegrann smart.”

Fd hovrättsråd: Bricka i ett politiskt spel

Vid köksbordet, bredvid Alireza, sitter Nanna Töcksberg Zelano. Hon är pensionerat hovrättsråd och har engagerat sig i hans fall.

– Jag trodde inte att en svensk myndighet kunde agera så omoraliskt och ologiskt, att man uppmanar någon ”att vara smart” och lura en annan stats myndighet.

Nanna Töcksberg Zelano är pensionerat hovrättsråd och har engagerat sig i Alirezas fall. Foto: SVT

Hon tycker att Alireza, blivit som en bricka i ett politiskt spel.

– Jag tror att den här stackars handläggaren har på sig ett starkt krav uppifrån att till nästan varje pris få ut de här ungdomarna från Sverige.

– Afghanistan vill inte ta emot dem längre. Och Sverige vill skicka ut dem. Och här blir de här ungdomarna klämda i mitten, det är de som lider allra mest.

LÄS MER: Asylsökande Azmat har fyra födelsedatum

”Jag måste tänka”

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med den aktuella handläggaren, som i efterhand säger att det hela varit en olycklig formulering. Han säger också att det inte var hans mening att uppmana Alireza att ljuga.

Migrationsverket har avböjt förfrågan om en intervju men skriver i ett mejl att personal hos dem inte ska uppmana till lögner.

Alireza håller med.

– De som jobbar på Migrationsverket hatar människor som ljuger. Men nu vill de att jag ska ljuga för den afghanska ambassaden. Det är jättekonstigt för mig.

Om Alireza fortsätter med att inte ljuga har Migrationsverket sagt att de överlämnar ärendet till polisen, som kan gå via EU för att få resehandlingar om ambassaden vägrar.

SVT: Hur ska du göra? Ska du åka dit och ljuga?

– Jag måste tänka. Jag vet inte vad jag ska göra just nu. Jag måste tänka lite.

LÄS MER: Göteborgs-posten rapporterar också om fallet idag (OBS! Extern länk)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer