Skiss på en av de planerade byggnaderna. Foto: Arkitektbyrån Tyréns

Miljardsatsning på Skaraborgs sjukhus

Publicerad

Tillbyggnaden är den största sedan sjukhuset i Skövde byggdes. Jätteprojektet går på runt 2,5 miljarder kronor.

– Det betyder oerhört mycket för oss, säger Ulla-Britt Hagström (L) ordförande styrelsen för Skaraborgs sjukhus.

På tisdagen beslutade regionstyrelsen att bygga två nya fastigheter på Skaraborgs Sjukhus Skövde. När bygget är klart hamnar tillbyggnaden på runt 65 000 kvadratmeter. Byggnaderna kommer att innehålla bland annat psykiatri, operation och ny akutmottagning.

– Vi har föråldrade och omoderna lokaler. När sjukhuset byggdes så byggdes akuten för 25.000 patienter per år, men nu är vi uppe i 60.000, säger Ulla-Britt Hagström (L) ordförande styrelsen för Skaraborgs sjukhus.

Skövde

”Blir högre kostnader”

Kostnaden för bygget hamnar, enligt Hagström, på regionens fastighetsförvaltare Västfastigheter. För sjukhuset i Skövde innebär de nya lokalerna en högre hyra framöver.

– Det är klart att det blir högre kostnader, säger Ulla-Britt Hagström.

En konsekvens av projektet är att sjukhuset kommer att få flytta runt mottagningar under byggtiden. Ulla-Britt Hagström räknar med visst besvär när sjukhuset blir en stor byggarbetsplats.

– Det är klart att det är jobbigt. Men vi ska försöka se till så att patienterna inte blir störda, säger hon.

”Blir ett helt nytt sjukhus”

Ulla-Britt Hagström tror att de nya lokalerna kommer att göra sjukhuset mer attraktivt som arbetsgivare.

– Det kommer att bli lättare att få personal när det blir mer ändamålsenliga lokaler och inte lika trångt. Jag ser väldigt mycket fram emot det här.

Någon gång i höst ska bygget dra igång. I början av 2023 beräknas allt vara färdigt.

– När detta är klart blir det ett helt nytt sjukhus, säger Ulla-Britt Hagström, (L) ordförande styrelsen för Skaraborgs sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skövde

Mer i ämnet