Miljöminister Isabella Lövin: ”Ska inte slängas på tippen”

Publicerad

Energimyndigheten säger att Sverige inte har någon specifik plan för hur återvinningen av solpaneler ska se ut i framtiden. Miljö- och klimatministern Isabella Lövin (MP) ger här sin syn på saken.

I Sverige och EU råder det ett producentansvar för elektroniska produkter, där solceller också ingår. Det innebär att producenter av solpaneler själva ansvarar för att dessa återvinns när de inte längre går att använda.

I dag återvinns inte alla delar av solpaneler och värdefulla metaller slängs. Sverige saknar specifika anläggningar för återvinning av solpaneler, framförallt för att det finns en för liten volym av solcellsavfall i dag. Sverige saknar också enligt Energimyndigheten en specifik plan för hur återvinningen ska se ut i framtiden.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) vill se högre krav och bättre förutsättningar för återvinning av solpaneler.

I klippet ovan kan du höra Isabella Lövin ge sin syn på framtiden för solcellsåtervinning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer