När solpaneler ska skrotas i dag blir värdefulla metaller och ämnen inte återvunna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Naturvårdsverket vill kontrollera att branschen gör sitt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska återvinningen av solpaneler se ut i framtiden? Sverige verkar inte veta. Naturvårdsverket vill se hårdare kontroller av branschen för att se att de sköter återvinningen korrekt.

Den som producerar solceller och andra elektroniska föremål i EU har ansvar för att återvinningen går till på rätt sätt. I Sverige finns det utöver producentansvaret ingen plan för hur återvinningen av solpaneler ska se ut. Naturvårdsverket tycker att det kan bli nödvändigt med en riktad kampanj mot solcellsbranschen för att se hur återvinningen sköts.

– Det är en växande marknad där vi inte riktig vet hur framtiden ser ut. Vi behöver få en klar bild för oss om branschen gör det som krävs vid återvinning, säger Lars Eklund, handläggare på återvinningsenheten, Naturvårdsverket.

Lars Eklund, återvinningsenheten. Foto: Naturvårdsverket

Varför återvinns inte solpaneler separat i Sverige i dag?

-  Det i mångt och mycket en resursfråga. De innehåller inte många skadliga ämnen, men det är en stor volym som ska tas om hand och det kan vara komplext att återvinna vissa typer av solpaneler.

Återvinningen viktig för framtiden

I Europa finns det för producenter av solpaneler en medlemsbaserad organisation som heter PV cycle. Här samarbetar producenterna för att återvinna solpaneler.

Lars Eklund på Naturvårdsverket ser återvinningen av solpaneler som viktig inför framtiden.

– Det är mindre resurskrävande att återvinna och återanvända det som finns på marknaden än att bryta nya resurser. Livslängden är dock lång vilket är bra ur resurshänseende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.