Miljöminister Karolina Skog (MP) om plastpartiklar på Västkusten. Foto: TT/SVT

Miljöministern: ”Plastindustrin är en av de större källorna”

Uppdaterad
Publicerad

Plastklumpar från fartyg och plastpellets från plastindustrin sköljs upp på Bohuskusten. Miljöminister Karolina Skog kommenterar problematiken.

SVT Nyheter Väst har rapporterat om ett ökande problem av plast som sköljs upp från havet utmed Bohuskusten. Bland annat läcker miljontals plastpellets ut från plastindustrierna i Stenungsund.

Miljöminister Karolina Skog (MP) konstaterar att plasten är ett stort problem, men ser också positivt på att ett bortglömt problem numera är uppmärksammat.

– Plast i haven är ett jättestort miljöproblem både här hemma i Sverige, men även i världen.

Vad gör ni på regeringsnivå för att förhindra utsläppen av plast?

– Vi har gett Naturvårdsverket i uppdrag att ta reda på källorna av mikroplast. De har identifierat att plastindustrierna är en av sex större källorna som sprider mikroplast i svenska vatten. Efter det gav vi Naturvårdsverket ytterligare uppdrag att fortsätta att identifiera källor och att åtgärda dessa källor av mikroplast till vattenmiljön i Sverige, säger Karolina Skog.

”Företag har ett moraliskt ansvar”

Räcker den tillsyn som är i dag?

– Plast har varit ett område som jag tycker fått alldeles för lite uppmärksamhet under lång tid. Nu är det verkligen uppmärksammat och det är verkligen är bra. Jag hoppas att det leder till, utöver arbetet som sker från regeringen och våra myndigheter, att alla som kan påverka utsläppen verkligen gör det. Företag har inte minst ett moralist ansvar för att göra allt för att stoppa spridningen av plast till vatten.

Men några höjda straff för företagens miljöförstöring, är inget miljöministern tror på.

– Framgång bygger oftast på samarbete, jag hör från den berörda länsstyrelsen att det finns ett samarbete som har gett ett visst resultat. Det är den vägen som jag mest tror på när vi tittar framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.