Torbjörn Lundh har de senaste åren hittat flera klumpar som visat sig bestå av paraffin. Foto: SVT

Mystiska ”plastklumpar” flyter i land på kusten

Uppdaterad
Publicerad

Vita plastliknande klumpar sköljs upp på Bohuskusten – något som förbryllar strandstädaren Torbjörn Lundh och hans familj.

– De sista två åren har det eskalerat, säger han.

Varje år lägger familjen Lundh på Malmön i Sotenäs kommun flera dagar på att städa stränder. Men de senaste åren har de noterat fler och fler fynd av vita, plastliknande klumpar.

– De sista två åren har det eskalerat och förra året när vi städade den här fick vi ihop kanske 40 liter, på en strand, säger Torbjörn Lundh.

Sotenäs

Klumparna ligger ofta högre upp på stränderna under tångruskor. De största han sett har varit i storlek av apelsiner.

Analysen gav svar

SVT Nyheter Väst tar med en klump till Sven Lovén centrum i Fiskebäckskil där man kan ge svar på vad det är som Torbjörn Lundh hittat. Svaret kommer snabbt – paraffin.

Däremot är det inte lika klart hur det kommer sig att det spolas upp på våra svenska stränder.

– Vi är inte helt säkra på det. Det vi kan se i andra studier är att det ofta är relaterat till sjöfart och transport av paraffin, säger Therese Karlsson, doktorand med inriktning på föroreningar i havsmiljö.

Äts av vilda djur

Teorier är att avfallet kommer från fartyg, där paraffin antingen är det som fraktas eller är en produkt som används för att göra rent tankar. Av någon anledning hamnar det sedan i havet.

Det saknas i nuläget forskning på vilken effekt det får på miljön, men man har gjort fynd av paraffin i magen på sjöfåglar som tyder på att vilda djur misstar det för mat.

– Jag tycker det är bra det vi hittar, men inte när man tänker på allt vi inte hittar, säger Torbjörn Lundh.

Så ska du göra om du hittar plastklumpar

Eftersom det är oklart vad paraffinet kommer från och hur det använts – använd handskar när du plockar upp det.

Kontakta din lokala återvinningscentral och fråga hur det ska hanteras, det skulle kunna röra sig om farligt avfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sotenäs

Mer i ämnet