Miljontals skyddsmasker stoppas når inte Mölnlycke – stoppas i Frankrike Foto: TT

Miljontals skyddsmasker når inte Sverige – stoppas i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Fyra miljoner skyddsmasker som det svenska företaget Mölnlycke importerat från Kina har stoppats i Frankrike

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger Mölnlyckes vd Richard Twomey till Sveriges Radio Ekot.

Restriktioner i flera länder

En del av maskerna, som stoppades den 5 mars, skulle vidare till Italien och Spanien där coronaviruset har fått stor spridning. Men Frankrike införde bara ett par dagar tidigare en regel om att landet har rätt att beslagta produkter som kan användas i kampen mot coronaviruset.

– Det är inte bara i Frankrike som produkter sitter fast. Det handlar om ett handfull länder, säger Jenny Johansson, pressansvarig på Mölnlycke till SVT Nyheter Väst.

Drabbar vårdpersonal och patienter

Produkterna är främst skyddsmasker, handskar och vårdförkläden.

– Vi som jobbar med det här har redan väl uppbyggda flöden av produkter så att alla ska få. Nu blir det väldigt rörigt, säger Jenny Johansson.

– I slutänden drabbar detta vårdpersonal och patienter. De som behöver det mest får inte sin skyddsutrustning, fortsätter hon, och uppger att företaget kommunicerar med beslutsfattare i många länder om situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet