Foto: SVT

Bovistas hyresgäster i Bergsjön ser sina hem förfalla.

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästerna i miljonprogrammet på Zenitgatan i Bergsjön är trötta. År av misskötsel av lägenheterna gör att de inte längre har energi att klaga.

De boende på Zenitgatan är inte bara oroade för hur det ska gå med området, de är rädda för sin egen hälsas skull. Gihan Farag, som bott där i tio år, har varit med om fyra olika ägare under sin tid i huset.

–Jag vill berätta om det här därför att jag behöver hjälp, att bostäderna är dåliga vet alla redan, säger hon.

Miljonprogrammet förfaller

Gihan Farag tror inte att det undgått någon att Bovistas område i Bergsjön är i ett uselt skick. Men hon är frustrerad över att inget händer. Flera av hennes barn har svår astma. Vissa nätter sitter hon på balkongen med sin yngste son eftersom det är lättare för honom att andas ute i friska luften.

Problemen fortsätter

Flera av Bovistas lägenheter har svåra problem med fuktskador. I vissa bostäder har hälsosituationen blivit akut. Efter påtryckningar från kommunens miljöinspektörer har fastighetsförvaltaren Bovista börjat renovera samtliga badrum.

Många boende som Västnytt pratat med trivs bra i Bergsjön men samtidigt har de fått vänja sig vid att nästan inget underhåll görs av deras bostäder, och Gihan Farag önskar ett större engagemang från Göteborgs politiker. Hon tycker inte man skulle behöva känna sig så ensam och utsatt som hon gör utan hade velat att någon hörde av sig med stöd.

Vill att kommunen agerar

Hyesgästföreningen anser att kommunen har ett ansvar för de beslut de tog för 13 år sedan att sälja ut den här delen av allmännyttan.

– När man väl har fattat ett beslut att sälja behöver man också ta ett ansvar för följderna och nu står vi där. Vi behöver mer aktiva politiker som tar sig an de här utmaningarna, säger Pedram Kouchakpour, enhetschef på Hyresgästföreningen.

Bovistas VD, Samuel Boström, medger att det finns brister i underhållet av fastigheterna.

– Det är en utav anledningarna till att vi startar vårt badrumsprojekt där vi ska renovera 527 badrum, säger han till SVT Västnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonprogrammet förfaller

Mer i ämnet