Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykolog Helena Ringnér bemannar mottagningen online tillsammans med andra kollegor på Mini-Maria. Foto: Mini-Maria

Riktad reklam på Snapchat och Tiktok ska få unga att söka vård på drogmottagning

Uppdaterad
Publicerad

Mini-Maria i Göteborg och Öckerö är först i Sverige med att lansera en app som möjliggör anonym drogrådgivning för unga. Målet är att flera ska höra av sig – något vissa drar sig för idag.

– Vissa är rädda att vi ska gå till polisen, säger Helena Ringnér, psykolog på Mini-Maria.

Mini-Maria är en mottagning som vänder sig till ungdomar som har ett riskbruk, är beroende av alkohol och droger eller där tv- eller dataspelande har blivit ett problem. Mottagningarna finns i hela Sverige och i Göteborg finns det tre stycken. Mini-Maria Göteborg är ett samarbete mellan Göteborgs Stad och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I första läget riktar appen sig till personer som bor i Öckerö och Göteborgs kommun, men på sikt kommer även andra i regionen att starta.

Kortare väntetid

Mottagningen uppger en väntetid på 5-10 minuter under deras ordinarie öppettider mellan 10 och 16, måndag-torsdag.

Nu har de skapat reklamfilmer på Snapchat och TikTok särskilt riktade till personer som är intresserade av drogrelaterat material.

– Vi vill ju nå de ungdomarna som intresserar sig för sådant material, då hoppas vi att vi ska synas där också, så att de förstår att det är lätt att få hjälp med de här sakerna, säger Helena Ringnér, leg psykolog och projektledare för Minimaria appen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.