Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) svarade på frågor från bland annat kommunalrådet Kent Hansson (S) om situationen i Strömstad. Foto: Regeringen/SVT

Ministern: Strömstad är en av de mest utsatta kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Inga löften gavs när ministrarna mötte företag och kommunledning i Strömstad. Men alla parter var nöjda.

– Jag kände det som att vi blev hörda, säger Heidi Caroline Nyström, ordförande i Strömstad köpmannaförening.

Hör utrikeshandelsminister Anna Hallbergs svar i klippet ovan.

Gränsen har snart varit stängd i åtta månader och massarbetslöshet hotar i Strömstad. Det var bakgrunden till det möte som anordnades mellan företag, kommunledning, utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Från kommunens sida framförde man bland annat önskemål om ett riktat stöd. Men som väntat kom inga klara besked.

– Jag hade inte förväntat mig det heller. Men även om man inte sa ja eller nej uppfattade jag att man gläntade lite på dörren, säger Kent Hansson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Trubbiga stödprogram

Bland företagen fanns både representanter från gränshandeln, besöksnäringen och centrumhandeln. Heidi Caroline Nyström som är ordförande i den lokala köpmannaföreningen uppfattade det som att regeringsföreträdarna lyssnade och förstod deras unika situation.

Man lyfte bland annat på att det stödprogram som finns idag landar snett när företag som tappat halva sin omsättning bedöms efter samma måttstock som de som nästan tappat allt.

– De är ju redan igång och tittar på hur de olika stöden har fallit ut, så vi får hoppas att de kommer något konkret ur det, säger Heidi Caroline Nyström.

Spänningar mellan länderna

Den tredje punkten på dagordningen var den påverkan gränsstängningen fått på de mänskliga relationerna. Svenskar som arbetspendlar till Norge upplever sig särbehandlade och enligt Kent Hansson (S) ser man växande nationalistiska strömningar.

– Den situation som är nu är helt ohållbar och måste få ett stopp, säger han.

Heidi Caroline Nyström är av samma uppfattning och hon önskar att Västra Götalandsregionen kan delas in i flera zoner när man bedömer smittspridningen så att de inte buntas samman med storstäderna.

– Vi känner oss som en del av en stor region som är på båda sidor av en landgräns och där är det som det har satt upp en mur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.