Kent Hansson (S), Richard Holm, näringslivsansvarig, och Mats Brocker, kommundirektör i Strömstad. Foto: Lisa Johansson/SVT

Strömstad kommun: ”Vi tror att det är en ljusning på gång här”

Uppdaterad
Publicerad

I november fruktade Strömstad kommun att var femte invånare skulle vara arbetslös i början av 2021. Men så blev det inte.

– Kurvan går åt andra hållet, säger Mats Brocker, kommundirektör.

När Norge stängde gränsen mot Sverige den 16 mars 2020 blev läget som i ett trollslag nattsvart i Strömstad. Butiker, hotell- och konferensanläggningar stod tomma. Personal permitterades och snart började varslen om uppsägning komma.

När Strömstad kommun i november summerade läget inför januari 2021 talades det om kris.

Coronaviruset i Västsverige

Var femte arbetsför strömstadbo skulle stå utan jobb – en arbetslöshet på 20 procent.

Varsel drogs tillbaka

I dag konstaterar kommundirektör Mats Brocker att mardrömsscenariot inte besannades. Arbetslösheten är hög, men ekonomiskt stöd från staten och regionen, näringslivets arbete lokalt och det faktum att livsmedelskoncernen Grensemat drog tillbaka ett varsel på 300 personer gör att den öppna arbetslösheten kan nå en topp på 15 procent.

– Men kurvan går åt andra hållet. Vi tror att det är en ljusning på gång här.

Förhoppningen: Handel till påsk

Det är genom den påbörjade vaccinationen som hoppet om en öppnad gräns har fått nytt liv. Men krisen är långt ifrån över

– Januari och februari är ju tuffa månader även med en öppen gräns, säger Kent Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Han har en viss förhoppning om att gränsen skulle kunna öppna i steg under våren och att ett uppsving för handel och besöksnäring kanske skulle kunna komma redan till påsken.

Påbörjar omställning

Den stängda gränsen har skapat en ökad medvetenhet om hur stort, och sårbart, beroendet av gränshandeln var. Nu inleds en plan för omställning och ett särskilt kontor för att samordna detta ska byggas i Strömstad sjukhus, som man nyligen köpte av regionen. Där ska man samordna verksamheter som kan möta på den arbetslösa och företaget som söker en ny marknad.

– Det är viktigt att hitta till den punkten att man inte är ensam, utan att vi gör det här tillsammans, säger Richard Holm, näringslivsansvarig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet