Utbildningsminister Anna Ekström. Foto: Lisa Johansson/TT

Ministern vill att kommunerna skall ta sitt ansvar

Publicerad

Utbildningsminister Anna Ekström (S) ser idag inte att staten kan gå in och rikta bidrag specifikt till skolor i utsatta områden. Hon vill istället se att kommunerna använder sina statsbidrag på rätt sätt.

Rektor Else-Marie Hallqvist som lyckades vända resultaten på Nytorpsskolan, på lite mer än ett år, skulle önska att staten nu gick in och tog ett betydligt större ansvar för skolor i särskilt utsatta områden. Men ministern bollar tillbaka till kommunerna.

– Det är kommunen som har ansvar för att se till att mest resurser går dit där behoven är som störst. Det står klart och tydligt i skollagen och det är också något som de får statsbidrag för, säger Anna Ekström (S).

Uppmärksammad rektor

När SVT Väst uppmärksammade rektorns arbete i ett inslag för en vecka sedan ställde ministern inte upp på någon intervju men nu har hon gått ut i sociala medier och berättat att hon skall besöka Nytorpsskolan efter årskiftet. Men ett riktat statligt bidrag till skolor som behöver komma upp på fötter ser hon inte idag.

– Det är i så fall ett nytt sätt att styra skolan. Idag är ansvaret att rikta resurser våra kommuners. Förra mandatperioden så höjde vi de statliga pengarna med hela 13 miljarder kronor, säger Anna Ekström (S).

Anna Ekström hänvisar också till projektet ”Samverkan för bästa skola” där Skolverket riktar resurser till utvalda skolor och förskolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer