Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet, SVT

Ministerns svar om Västlänkens skenande kostnader: ”Stort allvar”

Publicerad

Infrastrukturministern Andreas Carlsson (KD) reagerar nu på de skenande kostnaderna för Västlänken, som SVT Nyheter Väst rapporterat om.

”Kostnadsfördyringar i investeringsprojekt är ett problem som jag tar på stort allvar”, skriver han i ett svar till riksdagen.

Infrastrukturministerns uttalande kommer efter att riksdagsledamoten Mattias Jonsson (S) ställt frågor om hur regeringen tänker agera för att hantera Trafikverkets ökande kostnader för byggandet av Västlänken samt vad som görs för att bygget ska hålla tidsplanen utan att kostnaden hamnar .

Förutom att ta frågan på stort allvar skriver Andreas Carlsson (KD) att han förutsätter att Trafikverket vidtar ”de åtgärder som krävs” och han följer ärendet mycket noga.

Oklart om konsekvenser

Däremot kan har inte uttala sig om vilka följder fördyringen kan ge.

”Vilka ekonomiska konsekvenser som kommer att uppstå med anledning av delprojekt Haga är ännu inte klarlagda då en ny upphandling måste genomföras”, skriver han.

Mycket arbete återstår

SVT Nyheter Väst har granskat ekonomin kring Västlänken och nyligen avslöjat att pengarna inte kommer att räcka, då inte ett enda av de fyra delprojekten håller sig inom anbudens ramar.

Totalt har de fyra delarna i bygget av Västlänken hittills kostat 3,3 miljarder kronor mer än den totala kontraktssumman. Samtidigt återstår mer än hälften av arbetet och Trafikverket har erkänt att de inte vet vad slutnotan landar på.

Härom dagen krävde flera oppositionspartier i Göteborg att regeringen måste tillsätta en haverikommission för Västlänken.

I klippet nedan: Här är turerna kring Västlänken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.