Bilar som brunnit utanför Boda vårdcentral i Borås. Foto: Mikael Olmås, P4 Sjuhärad

Minst 15 bilar brann i Borås – kan vara protest mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

I lördags brandskadades minst 15 bilar i Borås. Sju av dem tillhörde kommunens hemtjänst. Nu undersöker polisen ifall händelserna kan ha varit en protest riktat mot deras arbete.

Bränderna ägde rum på Hässleholmen och Boda under lördagkvällen. Det första larmet inkom till polisen 17.42 då flera bilar brann vid Boda vårdcentral. Där brandskadades totalt sju bilar som tillhörde kommunen. Flera av bilarna var gasbilar vilket orsakade ett flertal mindre explosioner.

Tio minuter senare brann ytterligare en bil utanför ett äldreboende. Därefter inkom ett larm vid 21.13 om sex bilar som brann på Ekarängsskolans parkeringsplats.

– Under söndagen fick polisen in ytterligare en anmälan om en bränd bil. Totalt rör det sig om minst 15 bilar som brunnit, säger Gustaf Lantz, jourhavande förundersökningsledare.

Kan vara ungdomar

Ärendet har lämnats över till ungdomsutredningsavdelningen eftersom det finns indikationer på att ungdomar kan ha anlagt bränderna.

– Vi har vittnesuppgifter som pratar om att det har varit ungdomsgäng som sprungit runt här i området, säger Tomas Stakeberg Jansson, lokalområdeschef i Borås.

Emilia Holmesten, tillförordnad gruppchef på avdelningen, vill ogärna kommentera kring utredningen.

– Kollegor tittar på det filmmaterial som finns från övervakningskameror. Det är för tidigt i utredningen för att kommentera ytterligare, säger hon och tillägger att alla tips från allmänheten är välkomna.

Bränderna kan vara en protest

Bränderna är rubricerade som skadegörelse genom brand och något fall är även rubricerat som mordbrand.

Enligt Tomas Stakeberg Jansson kan bränderna vara en protest mot polisen.

– Det är en tes vi har men det finns andra teser också. Vi tittar på helheten. Vad har hänt i området? Finns det någon åtgärd från kommunen eller bostadsbolaget som föranlett det här? Framför allt tittar vi på om det är något som polisen gjort som kunnat påverka händelserna, säger Stakeberg Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer