En bild på en nacke som inte har med patienten i texten att göra. Foto: arkivbild/SVT

Läkare ska ha missat bruten nacke – tre gånger

Publicerad

En man i Borås ramlade och slog i huvudet och sökte akutvård för smärtande nacke. Efter undersökning blev han hänvisad till primärvården i stället.
Tre gånger på drygt tre veckor sökte han vård för sina smärtor innan det upptäcktes att han brutit en nackkota.

Det var i mitten av februari i år som mannen ramlade och slog i huvudet. Dagen efter sökte han vård på akutmottagningen i Borås och träffade en läkare som efter undersökning hänvisade honom till primärvården. Det uppger nyhetsbyrån Siren.

Misstanke om neurologisk sjukdom

Mannen hade fortsatta smärtor, inskränkt nackrörlighet och ömmande muskulatur och sökte återigen vård på vårdcentralen. Han uppmanades då att öka intaget av smärtstillande. Detta för att läkaren uppfattade att de tidigare på akuten ansett att det inte fanns någon misstanke om skelettskada.

Ytterligare tio dagar senare träffade han en ny läkare som misstänkte att det handlade om en neurologisk sjukdom och skrev därför en remiss till neurolog.

Patienten svimmade

Några dagar senare svimmade patienten i hemmet och han röntgades därefter på akuten och det upptäcktes att han har en tvärfraktur på andra halskotan.

Enligt IVO-anmälan så är den skadade kritisk mot både ortopedakut och vårdcentral. Patientens hustru efterfrågade röntgen av nacken redan vid det första besöket på akutmottagningen.

Enligt en lex Maria-anmälan så röntgades han först vid det fjärde besöket och fick sedan en halskrage och följdes upp av en ortoped.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer