Foto: SVT Design

Missbruksproblem bakom många Blocketbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Många av dem som döms för bedrägerier på Blocket är sedan tidigare kända av polisen och har allvarliga missbruksproblem. Det framgår av de domar SVT har gått igenom. Enligt Jan Olsson på Polisens nationella bedrägericenter vill bedragarna ofta ha snabba pengar och bryr sig inte om de åker fast.

Som en del av vår granskning av blocketbluffarna har vi gått igenom ett tiotal hovrättsdomar för att se vad blocketbedragare har gemensamt.

Den bild som börjar utkristallisera sig är att de ofta är unga, tidigare straffade och har olika typer av missbruksproblem.

Blocketbluffarna

LÄS MER: Följ vår granskning av Blocketbluffarna här

I västra Sverige dömdes en 24-årig kvinna i mars i år för 118 fall av bedrägeri. Hon fanns sedan tidigare i brottsregistret just för bland annat bedrägeri och rattfylleri och uppgav i rätten att hon sålde varor som hon inte hade för att kunna finansiera sina krogbesök.

”Struntar i om de åker fast”

I ett snarlikt fall i Skåne uppgav en 31-årig man som åtalades för 11 fall av bedrägeri att han hade annonserat ut varor som han inte levererade för att ha råd med sitt spelmissbruk. Båda dömdes till fängelse, i 18 respektive 15 månader.

De människor som döms för att ha lurat Blocketköpare på pengar lider inte sällan av missbruksproblem och är fullt fokuserade på att bara få snabba pengar, menar Jan Olsson på Polisens nationella bedrägericenter i Gomorron Sverige.

– De struntar nästan i att de kommer att åka fast, de vill bara ha pengarna. Kanske är de narkotikaberoende eller så ska de ändå in och avtjäna ett straff så då kan de lika gärna passa på och samla på sig en massa pengar.

Överlåter sina konton

En vanlig förklaring till varför den åtalade har tagit emot pengar för varor som aldrig levererats till köparen är att man har överlåtit sitt bankkonto åt någon annan.

Personen som sägs använda kontot är ofta en vag bekant som är svår att kontakta. En 65-årig man som stod åtalad tidigare i år för att ha lurat till sig 9.000 kronor från två personer uppgav att han i onyktert tillstånd överlämnade sina uppgifter till just vagt bekanta.

Många gånger tycker rätten att det finns anledning att tro att den åtalade kunde ha anat att kontot skulle användas för att främja brottslig verksamhet, men i detta fall kom man fram till att den 65-årige mannen inte anade något och åtalet lades ned.

Däremot dömdes en 22-årig man och en 20-årig man trots samma förklaring.

Småfifflare och yrkeskriminella

22-åringen uppgav att han öppnade ett bankkonto åt en kompis och sedan också hämtade ut de pengar som hade satts in åt kompisen. Enligt 22-åringen var det kompisen som annonserade ut och aldrig levererade de varor som köptes från Blocket. 22-åringen var känd av polisen sedan tidigare, bland annat för narkotikabrott, och dömdes till skyddstillsyn, vård och att betala skadestånd.

Jan Olsson säger att Blocketbedragare vanligen är småfifflare och yrkeskriminella med flera domar bakom sig.

– Det här är deras sysselsättning, men det är definitivt inte någon sorts intelligentsia bakom dessa personer, säger han.

Svårt bevisa bedrägeri

En liknande historia upprepades av en tidigare ostraffad 20-åring från Stockholm.

Mannen berättade att han hade öppnat flera bankkonton för att hjälpa en landsman, Junior, att ta emot pengar från utlandet.

I själva verket hamnade pengar från personer som trodde sig ha köpt varor på Blocket på mannens bankkonton. 20-åringen kunde inte dömas för bedrägeri eftersom det inte gick att bevisa att han hade lagt ut annonser på Blocket, men rätten kom fram till att han rimligen borde ha vetat att bankkontona användes till brottslig verksamhet, delvis för att två av dem spärrades.

Andra omständigheter som talade mot mannens berättelse är att köparnas insättningar och uttagen åt Junior skedde så nära i tiden och att mannen knappt kände Junior och inte hade hans kontaktuppgifter, men ändå öppnade tre bankkonton åt honom.

20-åringen dömdes till villkorlig dom för penninghäleri och till att betala skadestånd.

Jan Olsson menar att det är svårt för bedragare som håller på länge att klara sig från att åka dit.

– Jag skulle påstå att ingen klarar sig över tid. Du kan klara dig ganska länge. Dessa människor gör det här ibland varje dag. De kanske kan klara sig i 200 fall, men det ackumuleras över tid så de åker dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blocketbluffarna

Mer i ämnet