Näl har regionens största akutmottagning. Foto: SVT

Misshandlad kvinna skickades hem – hade hjärnblödning

Uppdaterad
Publicerad

Akutmottagningen vid NÄL i Trollhättan får kritik av Inspektionen för vård och omsorg(IVO). Detta sedan man utan läkarundersökning skickat hem en misshandlad kvinna som sökt vård efter ett kraftigt slag mot huvudet.

Inspektionen för vård och omsorg(IVO) riktar kritik mot akutmottagningen vid NÄL i Trollhättan sedan man utan läkarundersökning skickat hem en misshandlad kvinna som sökt vård efter ett kraftigt slag mot huvudet.

Klagade på illamående

Kvinnan klagade på illamående och huvudvärk men trots det skickades kvinnan hem med en återbesökstid till ögonmottagningen dagen efter. Vid det besöket gjordes en röntgen och man upptäckte att kvinnan hade en fraktur i ansiktet samt en hjärnblödning.

Utsattes för risker

IVO skriver i sitt belslut att:

”Trauma mot ansiktet, med risk för ansiktsfrakrur, kan vara komplicerade och medför risk for allvarliga komplikationer vilka kan behöva tidiga åtgärder… borde ombesörjt att en läkare undersökte patienten. Beslutet att skicka hem patienten medförde att patienten utsattes för risk för vårdskada”

IVO skriver också att det inte framgår i yttrandet från NÄL om rutinen avseende ”våld i nära relationer” har följts.

Kvinnan opererades senare för sin fraktur. Hjärnblödningen krävde inte någon ytterligare uppföljning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.