Läraren Ulrika Gyllström har sagt upp sig från Stenbocksskolan i veckan. Foto: Privat / Pontus Lundahl/TT

Missnöjda lärare säger upp sig i protest

Publicerad

Lärare på en högstadieskola i Ulricehamn har sagt upp sig under de senaste dagarna. Anledningen är att man tycker att både lön och villkor är för dåliga.

Den senaste tiden har flera av lärarna på Stenbocksskolan i Ulricehamn upplevt en hög arbetsbelastning och krävde därför att bland annat få högre lön. I förra veckan hade de möte med några lokala politiker. Men lärarna tycker inte att de fick något gehör så fem stycken har nu sagt upp sig.

Inga-Kersti Skarland (S) som ansvarig för lärande och välfärdsfrågor i Ulricehamn håller med om att situationen för lärarna på Stenbocksskolan har varit svår. Men hon tycker också att lärarna lägger för stor vikt vid lönen.

– Vi kan faktiskt inte betala oss fria gentemot medarbetarna  för en hög arbetsbelastning, säger Inga-Kersti Skarland. En högre lön ger inte per automatik en bättre arbetsmiljö. För att förbättra arbetsmiljön så måste man ju vidta en hel del andra åtgärder.

Sju sa upp sig i höstas

Under hösten sa sju lärare på Stenbocksskolan upp sig. Detta kombinerat med allmän lärarbrist i landet samt flera rektorsbyten den senaste tiden har gjort situationen på skolan extra tuff. Och nu har alltså ytterligare fem lärare valt att säga upp sig.

–Det de (politikerna reds anm) inte inser är att anledningen till arbetsbelastningen är just att så många har sagt upp sig och slutat – för att lönerna är för låga, säger Ulrika Gyllström, en av de lärare som har sagt upp sig nu i veckan.

Ulrika Gyllström har jobbat på Stenbocksskolan i nästan tjugo år och säger själv att hon har härdat ut den senaste tiden, just för att hon har trivts så bra i alla år. Men nu tycker hon alltså att det får vara nog. Hon säger att de kollegor som redan börjat söka andra tjänster, har blivit erbjudna runt fem tusen kronor mer i månadslön.

– Det känns i hjärtat, vi känner oss inte sedda, vi tycker inte att de bryr sig om oss. Det här är en markering från vår sida att vi inte är nöjda med detta – utan då går vi en annan väg.

På Stenbocksskolan går runt 600 elever i årskurs 7 till 9 och skolan har ungefär 70 anställda. Inga-Kersti Skarland (S) säger att man har diskuterat ämnet med lärarsituationen mycket den senaste veckan, efter mötet de hade med lärarna.

– Vad vi ser behöver vi ta fram åtgärder för att avlasta lärarna, säger Inga-Kersti.  Grundtanken är att de pedagoger som finns ska jobba med det som de är bäst på att göra.

Skolan har redan påbörjat rekrytering

I ett pressmeddelande berättar representanter för Stenbocksskolan att de redan har satt igång ett planeringsarbete och påbörjat rekrytering för att möta upp de behov som skolan kommer ha vid terminsstart hösten 2017. De säger även att jämfört med övriga lärarlöner på grundskolor runtom i Boråsregionen så ligger Ulricehamn på medianvärdet.

Men Ulrika Gyllström ska nu alltså avsluta en nästan tjugo år lång tjänst på Stenbocksskolan, och det är oklart vart hon tar vägen härnäst.

– Ingen aning faktiskt. jag hade inte sökt några jobb innan utan jag hoppades verkligen att politikerna skulle göra något men, nä, så nu har vi sagt upp oss så nu ska jag börja söka jobb, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.