En smällare har detonerat i ett trapphus i Göteborg. Foto: Ella Hopf Berger

Explosion i trapphus i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig smällare har detonerat i ett lägenhetshus i centrala Göteborg. Enligt SOS Alarm ska det lukta krut i ett trapphus och fönster har krossats.

Klockan 16.35 inkom ett larm som gjorde att räddningstjänst, polis och ambulans åkte till ett trapphus på Linnégatan där en explosion inträffat.

– Det är oklart vad det är som har hänt. Det är något som smällt i ett trapphus. Det är trasiga fönster och luktar krut, sade Monja Kirmiz, på pressjouren på SOS Alarm, minuter efter larmet.

Ingen ska ha skadats i explosionen och polisen uppger att det handlar om någon form av kraftig smällare som har detonerat.

– Det är någon form av banger, en kraftig detonation, som smällt av, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Hörde kraftig smäll

– Jag hörde när det smällde. Det smällde kraftigt. Sedan funderade inte så mycket på det utan gick ut på balkongen och såg ingenting, säger ett vittne som bor i samma trappuppgång.

Vittnet gick senare ut för att prata med räddningstjänsten och fick då veta att det då varit en explosion.

– Det luktade krut, det kände jag, säger vittnet.

Trapphuset avspärrat

Räddningstjänsten har varit på plats för att kontrollera händelsen.

– Vi har spärrat av trapphuset. Det är en säkerhetsåtgärd när det har exploderat för att konstatera att det inte är någon mer fara, sade Lars Justelius, räddningstjänsten Storgöteborg, vid 17-tiden.

Ingen eld ska ha uppstått i samband med explosionen.

– De har varit inne och tittat i trapphuset och såg att det har varit någon form av explosion, men ingen eld, sade Lars Justelius.

Strax före klockan 18 hade avspärrningarna hävts.

Polisen utreder händelsen

Polisens bombskydd har varit på platsen, men har nu lämnat.

Polisen har skrivit en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Det fanns strax före 18 på onsdagskvällen inte någon misstänkt till händelsen. Vad som varit motivet är oklart.

– I trappuppgången är det boende med blandade åldrar och ingen av dem är känd person av oss över huvud taget, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Polisens tekniker ska undersöka de rester av smällaren som tagits i beslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.