Garaget vid Landala evakuerades under måndagskvällen. Foto: Tomas Singer

Två misstänkt farliga föremål i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen påträffades två föremål i centrala Göteborg, som polisen bedömer vara explosiva. Vad det rör sig om för typ av explosiva föremål är polisen ännu förtegen om, men två personer har anhållits misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Klockan 20.01 på måndagskvällen fick polisen in larm om ett misstänkt farligt föremål i parkeringshuset under Landalagången. Vid 21.30 kom sedan det andra larmet, den här gången om ett misstänkt föremål på Smålandsgatan nära polishuset vid Heden.

Platserna spärrades av och Nationella bombskyddet kallades in. Strax innan klockan 03 meddelade polisen att man hävt avspärrningarna.

– Områdena har säkrats och avspärrningarna har hävts. Nationella bombskyddet har samlat in de två föremålen som nu kommer att undersökas vidare, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen region Väst, och fortsätter:

– Troligtvis kommer vi inte ha mer information om föremålen innan klockan 07 eller 08 på tisdagsmorgonen.

Två personer frihetsberövade

Enligt polisen finns det ett samband mellan föremålen och två personer har frihetsberövats.

– Vi har inlett en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Två personer har frihetsberövats. Det är allt jag kan säga just nu, sa Peter Adlersson, polisens presstalesperson i väst, vid 02-tiden.

Vid 05-tiden meddelade det vakthavande befälet Andreas Odén att de båda männen har anhållits. Vid 07-tiden meddelar polisen att misstankarna om att det verkligen rör sig om explosiva föremål har stärkts.

– Vi inväntar ju resultat från den tekniska undersökningen men bedömningen vi gör är att det rör sig om skarpa föremål, alltså explosiva sådana, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson hos polisen.

Polisen vill inte uttala sig om eventuellt motiv eller gå in närmare på vilka de anhållna personerna är.

Polisen har larmats om två misstänkt farliga föremål i Göteborg på måndagskvällen. Foto: SVT

Undersökte en bil

SVT:s reporter på plats, Helena Jönsson, meddelade klockan 22.40 att Nationella bombskyddet undersökte en bil i garaget i Landala.

– Bombskyddet går runt med full skyddsmundering och cirkulerar runt en bil som de verkar särskilt intresserade av, säger Helena Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.