Misstänkt explosiva föremål hittades vid Landala torg. Foto: Tomas Singer

Uppgift till SVT: Greps för misstänkt sprängmedel – tidigare dömd för våldsamt upplopp

Uppdaterad
Publicerad

En av de två män som sitter anhållna, misstänkt för inblandning i ärendet med de två misstänkt explosiva föremålen i Göteborg, är en person som tidigare är dömd för våldsamt upplopp och narkotikabrott, enligt uppgift till SVT.

Det var under måndagskvällen som polisen spärrade av två områden, ett garage i Landala och ett område vid Smålandsgatan i centrala Göteborg.

På minst en av platserna fanns vad polisen misstänker är explosiva föremål och som nu tagits om hand av polisens nationella bombskydd.

Under natten anhölls två personer, misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva föremål.

Tidigare dömd för våldsamt upplopp

SVT har nu uppgifter att en av de misstänkta är en person som är dömd för våldsamt upplopp i samband med en politisk händelse för många år sedan. Han är också dömd för ett par fall av narkotikabrott. Dessutom är han just nu åtalad för ett narkotikabrott som ska ha ägt rum i januari i år. Där åtalas han för innehav av över 600 gram cannabis och 171 gram amfetamin, något som tidningen GP var först att rapportera om.

Polisen vill inte säga om man gör några kopplingar till personens tidigare politiska engagemang.

Polischefen Erik Nord vill inte kommentera fallet alls utan hänvisar till förundersökningsledaren åklagare Johan Udén.

”För tidigt för spekulationer”

Han säger att utredningen är i ett inledande skede.

– Därför vill jag inte säga mycket alls just nu. Men min spontana teori är inte att det handlar om politiska motiv i det här fallet. Men som sagt är det egentligen alldeles för tidigt för att spekulera, säger han.

Polisens presstalesperson, Stefan Gustafsson, säger att insatsen var resultatet av en längre tids spaning.

– Att vi stoppade den här bilen i just Landala var mer eller mindre en slump, med andra ord finns det ingen anledning till särskild oro för Landalaborna, säger han.

Det var alltså i bilen som kontrollerades i Landala som det misstänkt explosiva föremålen hittades. Det i sin tur ska ha lett till att man kontrollerade ett område vid Smålandsgatan men Stefan Gustafsson vill inte säga vad som hittades där.

Enligt uppgifter till GP hittades även en stor mängd narkotika, det vill inte Gustafsson bekräfta. Han vill heller inte spekulera kring motivet till att personerna hade misstänkt explosiva föremål.

Säpo meddelar att målet drivs av polismyndigheten men att ”man alltid har ett nära samarbete kring en rad utredningar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.