Foto: TT/Magnus Andersson/Scanpix/Arkiv

Misstänkt för folkmord i Rwanda kan utlämnas

Publicerad

Den man i 50-årsåldern boende i Göteborg som sedan ett år suttit frihetsberövad misstänkt för folkmordet i Rwanda kan komma att utlämnas. På tisdagen meddelade Högsta domstolen att det inte finns hinder för utlämnande.

-Vi håller inte alls med, det är väl känt att regimen i Rwanda betalar folk för falska vittnesmål, säger Hanna Larsson Rampe som är mannens advokat och driver målet tillsammans med Thomas Bodström.

Mannen flydde Rwanda och har bland annat bott i Nederländerna. Han kom till Sverige och har bildat familj här.

-Han har arbetat på ett företag här, vad vill jag inte gå in på, säger mannens advokat Hanna Larsson Rampe. Tillsammans med sin kollega, fd justitieminister Thomas Bodström, ska hon nu analysera Högsta domstolens beslut närmare.

Det är första gången på tolv år som ett utlämningsärende till Rwanda prövas i Högsta domstolen och det är prejudicerande när det gäller Europakonventionens artikel sex om rätten till en rättvis rättegång.

-Det är högt ställda krav för att någon inte ska utlämnas av det skälet och vi har kommit fram till att det inte finns lagliga hinder för utlämning, säger Stefan Johansson, justitieråd på Högsta domstolen.

Paralleller till ”Hotel Rwanda”

Försvaret drar paralleller till anklagelserna mot Paul Rusesabagina, en före detta hollywoodstjärna som i höstas dömdes för terrorbrott i Rwanda, på vad han menar vara falska grunder.

-Jag anser att vi har visat hur vanligt det är med falska vittnesmål och orättvisa rättegångar i Rwanda, säger Hanna Larsson Rampe.

Regeringen fattar beslut

Högsta domstolen påpekar i beslutet att det finns anledning för regeringen att noga övervaka den rättsliga prövningen om man väljer att lämna ut mannen eftersom det är känt att rättsystemet i Rwanda har brister.

Hur går det ihop?

-Det är ett sätt att säkra att han får en rättvis rättegång, att man måste hålla koll på det här om han utlämnas, säger justitieråd Stefan Johansson.

Rwanda anklagar 50-åringen för folkmord på tutsier och brott mot mänskligheten genom våldtäkt. Till stöd för det har man ett åtal där flera vittnen pekar ut 50-åringen. Han menar själv att han varit politiskt oppositionell.

-Det är inte populärt hos regimen, säger Hanna Larsson Rampe.

Ytterst är det svenska regeringen som fattar beslut om utlämning. Den norska regeringen har tidigare sagt nej till att lämna ut folkmordsmisstänkta till Rwanda, trots att deras högsta instans inte funnit några juridiska hinder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.