Misstänkt föremål hittat – bostadshus evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

Tre trappuppgångar i ett bostadshus i Västra Frölunda i Göteborg evakuerades under dagen efter att man hittat ett misstänkt bombliknade föremål. Polisens bombgrupp undersöker fortsatt föremålet, det ännu oklat om det kunnat explodera.

Avspärrningarna togs bort vid 17-tiden och de boende kunde då återvända till sina lägenheter. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

Polisen larmades på tisdagsförmiddagen till bostadsområdet i Västra Frölunda. Larmet kom in vid tiotiden. Polis, räddningstjänst och ambulans var på plats. Man hade då påträffat ett misstänkt farligt föremål.

Hittades av byggarbetare

– Byggarbetare har anträffat något de tror är en bomb i krypgrunden under fastigheten. Vårt bombskydd är på plats, säger polisens presstalesperson, Thomas Fuxborg.

Utreds som allmänfarlig ödeläggelse

Enligt SOS Alarm var tre ambulanser på plats, men ingen har  behövts lastas i bilarna.

– Vi har inlett en utredning med rubriceringen allmänfarlig ödeläggelse. Vi får se vad bombgruppen kommer fram till, säger Thomas Fuxborg.

Vid 13.10 meddelande polisen att föremålet var skjutet och att fler tekniker var på väg för att fortsätta undersökningar.

Evakuerade tas emot i kyrkan

Tynnereds kyrka öppnades för att ta emot de evakuerade. Totalt är det 65 personer som står skrivna på de berörda adresserna. Per Eriksson är församlingsherde och ansvarig präst i Tynnereds församling. Enligt honom är det en ovanlig situation för kyrkan.

– Ja, lyckligtvis är det det, får man väl säga. Det är ungefär tio, femton stycken som kommit hit än så länge. De är rätt lugnt. De har fått lite kaffe och kaka medan de väntar. Men det är klart att de är oroliga och tycker att det är besvärligt att lämna sina hem, säger Per Eriksson.

Poliser i området redan under måndagen

Enligt boende som SVT talat med ska det ha varit många poliser i området redan under måndagkvällen. Men det är inget polisen kan bekräfta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.