Lennart Strandberg, halkforskare, är kritisk till att gratis broddar dras in i Göteborg, ”där de behövs som mest”. Foto: SVT

Halkforskare kritisk till indragna broddar

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad har i åratal delat ut gratis broddar till äldre. Nu har det stoppats. Samtidigt rapporterar Sahlgrenska rekordmånga halkolyckor. Professorn i färdsäkerhet, Lennart Strandberg, kallar beslutet ”oklokt och tragikomiskt”.

Det var 2013 som Göteborg som en av de allra första kommunerna i landet införde gratis broddar till alla över 65. Orsaken var lidandet och kostnaderna som halkolyckor förde med sig.

Många kommuner följde efter och idag erbjuder enligt en undersökning av PRO närmare en tredjedel av landets kommuner gratis broddar till äldre.

I år finns inte broddarna med i Göteborgs stads budget, något som väcker reaktioner.

– Det är tragikomiskt att Göteborg som är den största staden i landets mest utsatta område tar bort en sådan här alldeles utmärkt subvention.

Det säger Lennart Strandberg som är professor i färdsäkerhet vid Linköpings universitet. Han har i decennier forskat kring halka och dess effekter i trafik och för fotgängare.

– Att västkusten är hårdast drabbat av halka beror på den fuktiga luften som kommer in från havet och som lägger sig på den kalla marken och bildar så kallad svarthalka. Dessutom har man mer nederbörd och den skapar problem när temperaturen ofta pendlar kring nollan.

Hård belastning på akuten

I veckan meddelade Sahlgrenska att man ställde in alla planerade ortopediska operationer, på grund av ett aldrig tidigare skådat inflöde av benbrottspatienter till akuten i Mölndal, vilket SVT tidigare rapporterat.

Orsaken till de indragna broddarna är ekonomi.

– Vi anser inte att broddar är en del av kommunens kärnverksamhet. Vi väljer att satsa dessa pengar på skolan istället, säger Göteborgs nytillträdde kommunstyrelseordförande Axel Josefsson, (M).

”Individens ansvar”

Är du säker på att det är en ekonomisk besparing att dra in broddarna, kan det inte slå tillbaka på kommunekonomin med tanke på ökade kostnader inom sjukvård och äldreomsorg?

– Det beror ju på användningen, vi anser så klart att människor ska använda broddar men det betyder inte att kommunen ska bekosta dem, det är en liten kostnad för individen men en stor kostnad för kommunen.

Men är det här så smart?

– Jag anser det ja, vi har bekymmer med ekonomin och vi har många som går ut skolan utan fullständiga betyg, vi behöver vända den trenden och där har kommunen ett tydligt ansvar, vi har inte samma uppdrag när det gäller broddar.

Men Lennart Strandberg säger så här:

– Det finns också en pedagogisk effekt av det här, att man sänder en signal till allmänheten att broddar är viktigt, inte bara för äldre. Man kan lätt räkna ut att det blir väldigt dyrt för samhället med alla halkolyckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.