Lennart Strandberg, halkforskare, är kritisk till att gratis broddar dras in i Göteborg, ”där de behövs som mest”. Foto: SVT

Halkforskare kritisk till indragna broddar

Uppdaterad
Publicerad
Göteborgs stad har i åratal delat ut gratis broddar till äldre. Nu har det stoppats. Samtidigt rapporterar Sahlgrenska rekordmånga halkolyckor. Professorn i färdsäkerhet, Lennart Strandberg, kallar beslutet ”oklokt och tragikomiskt”.

Det var 2013 som Göteborg som en av de allra första kommunerna i landet införde gratis broddar till alla över 65. Orsaken var lidandet och kostnaderna som halkolyckor förde med sig.

Många kommuner följde efter och idag erbjuder enligt en undersökning av PRO närmare en tredjedel av landets kommuner gratis broddar till äldre.

I år finns inte broddarna med i Göteborgs stads budget, något som väcker reaktioner.

– Det är tragikomiskt att Göteborg som är den största staden i landets mest utsatta område tar bort en sådan här alldeles utmärkt subvention.

Det säger Lennart Strandberg som är professor i färdsäkerhet vid Linköpings universitet. Han har i decennier forskat kring halka och dess effekter i trafik och för fotgängare.

– Att västkusten är hårdast drabbat av halka beror på den fuktiga luften som kommer in från havet och som lägger sig på den kalla marken och bildar så kallad svarthalka. Dessutom har man mer nederbörd och den skapar problem när temperaturen ofta pendlar kring nollan.

Hård belastning på akuten

I veckan meddelade Sahlgrenska att man ställde in alla planerade ortopediska operationer, på grund av ett aldrig tidigare skådat inflöde av benbrottspatienter till akuten i Mölndal, vilket SVT tidigare rapporterat.

Orsaken till de indragna broddarna är ekonomi.

– Vi anser inte att broddar är en del av kommunens kärnverksamhet. Vi väljer att satsa dessa pengar på skolan istället, säger Göteborgs nytillträdde kommunstyrelseordförande Axel Josefsson, (M).

”Individens ansvar”

Är du säker på att det är en ekonomisk besparing att dra in broddarna, kan det inte slå tillbaka på kommunekonomin med tanke på ökade kostnader inom sjukvård och äldreomsorg?

– Det beror ju på användningen, vi anser så klart att människor ska använda broddar men det betyder inte att kommunen ska bekosta dem, det är en liten kostnad för individen men en stor kostnad för kommunen.

Men är det här så smart?

– Jag anser det ja, vi har bekymmer med ekonomin och vi har många som går ut skolan utan fullständiga betyg, vi behöver vända den trenden och där har kommunen ett tydligt ansvar, vi har inte samma uppdrag när det gäller broddar.

Men Lennart Strandberg säger så här:

– Det finns också en pedagogisk effekt av det här, att man sänder en signal till allmänheten att broddar är viktigt, inte bara för äldre. Man kan lätt räkna ut att det blir väldigt dyrt för samhället med alla halkolyckor.

SVT rapporterade · Är det kommunens ansvar att stå för broddar?

06.09
Hej! Göteborgs kommun slutar erbjuda gratis broddar till personer över 65 år. Samtidigt har Sahlgrenska i år rapporterat om rekordmånga halkolyckor. Nu vill vi veta vad du tycker - ska kommunen stå för broddar?
06.09
En väldigt bra investering med broddar. Fy skäms!
06.20
Om politikerna inte hade tagit ut sådana höga löner så hade både skolan OCH äldrevården kunnat få tillräckligt med pengar !
Med broddar vågar dom gå ut, vilket ökar deras livskvalitet och därmed sänker andra kostnader i längden !
06.20
Självklart är det inte komunens ansvar, men tjänar man på att subventionera broddar för att slippa vårdkostnader borde man fortsätta med subventionen. Vad kostar broddarna komunen?
06.20
Har människor inget eget ansvar alls?
06.33
Självklart skall kommunen stå för broddar, med tanke på den dåliga snöröjningen
06.33
Det är ju en fin gest av kommunen att dela ut broddar till äldre, men samtidigt så tycker jag att det borde vara ett egenansvar. Broddar kostar ju inte en förmögenhet. Jag har alltid broddar sedan jag bröt benet och fotleden.
06.55
Nej! Kommunen ska inte behöva stå för kostnaden. Det är eget ansvar. Däremot måste snöröjningen blir bättre. På Göteborgs gator är det bedrövligt. Går från heden varje dag in mot centrum med livet som insats.
06.55
Ja, det är kommunens självklara ansvar att
ta vara på sina äldre innevånare och erbjuda dem hjälp i olika praktiska saker. Broddar, för att förhindra halkolyckor, är en mycket billig investering. Men jag undrar vem/vilka grupper som nu istället ska ha de
silverpenningar som denna ’besparing’ innebär? Det brukar ju fungera så,
och vi medborgare tvingas betala till något vi aldrig tillfrågats och samtyckt till!
06.55
Extrem vinter väder vi behovet ..BRODDAR ..SÅ VI KAN GÅR UT OCH FÅ FRISK LUFT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lennart Strandberg, halkforskare berättar varför halkan är värst på Västkusten. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer