Mjölkbonde kritisk till länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger han upp kampen mot gässen och hans sista mjölkkor går till slakt.

På tisdagen går hans sista 20 mjölkkor till slakt. Och han är kritisk till länsstyrelsen som han menar borde ha hjälpt honom mer för att bli av med gässen eller gett ersättning för skadorna.

– Gässens framfart drar på sig så stora kostnader så jag har totalt tappat lusten att hålla på.  Det finns ingen uppbackning att få på naturvårdsenheten på länsstyrelsen utan de kör sina paragrafer till punkt och pricka och de har ingen helhetssyn på naturvården, säger mjölkbonden Anders Halleröd.

Gässen tog över

På Anders Halleröds strandängar äter tusentals gäss upp det gräs som korna egentligen skulle beta, och eftersom standängarna ingår i ett naturreservat får han inte skjuta gässen, bara skrämma dem. Han har inte heller fått någon ersättning för skadorna, en kostnad på cirka 100.000 per år,  så nu slaktar han alla mjölkkorna och det blir tomt i ladugården.

– Som det ser ut nu blir det tomt i alla fall, säger Anders Halleröd uppgivet.

Vad var knäcken?

– Det var 2013 när vi hade barfrosten och eldningsförbud. Då kunde vi inte använda raketerna för att skrämma gässen.

Ville ha tillstånd för avskjutning

Anders Halleröd tog då kontakt med naturvårdsenheten på länsstyrelsen för att få hjälp med gässproblemet, men fick inget gehör för att få dispens från skjutförbudet.

– Efter det förstod jag att det är kört.

Anders Halleröd är mest besviken över att länsstyrelsen inte gett honom tillstånd att skjuta gässen när dom befinner sig på strandängarna.

Försöker hitta en lösning

David Bruun är nytillträdd viltsamordnare på länsstyrelsen i Västra Götaland och håller på att samla ihop en ”gåsgrupp” där markägare, naturvårdare och andra intressenter ska försöka hitta på en lösning på gåsproblemet, som har eskalerat på senare år. Anders Halleröd är en av de lantbrukare som är inbjuden till gruppen.

David Bruun säger att länsstyrelsen ska ompröva förbudet mot jakt på strandägarna.

– Ja, det är något vi ska se över.

Så då kan Anders Halleröd få tillstånd att jaga gässen på strandängarna?

– Ja, det är möjligt, vi får se vad gåsgruppen kommer fram till.

Men nu går korna till slakt, så det är inte så mycket nytta med att jaga gässen om korna redan är borta?

– Nej det är olyckligt, men vi kommer ändå fortsätta med frågan på Orust för att mildra läget för andra lantbrukare som har problem med gässen, säger David Bruun. 

En annan åtgärd som länssstyrelsen planerar är att starta en gåsåker, en odling som ska locka till sig gässen med förhoppningen att de då ska lämna böndernas åkrar i fred.

Finns det inte en risk att det medför att det kommer ännu mer gäss från hela västkusten?

– Nej, det har visat sig på andra områden att det inte är så farligt, gässen söker sig dit där det finns bäst föda, säger David Bruun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.