Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Brax, chef för Grova Brott i Trollhättan. Foto: SVT, Tim Aro/SvD/TT

Man anställd i hemtjänsten åtalas för mord på äldre kvinna i Strömstad

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan i 90-årsåldern hittades död i sin lägenhet i Strömstad – flera veckor senare larmades polis om misstänkt mord. Nu åtalas en hemtjänst-anställd man i 50-årsåldern. En film på det misstänkta mordet utgör en viktigt del av bevisningen.

I slutet av november 2023 larmades polisen om att kvinnan i 90-årsåldern kunde ha mördats. Då hade det gått flera veckor sedan den äldre kvinnan hittades död i sin lägenhet i centrala Strömstad.

Det var personer i chattgrupper som slog larm om att mannen i 50-årsåldern berättat om mordet. Han hade också filmat delar av mordet och spridit filmen på Snapchat.

Enligt Daniel Veivo Pettersson, chefsåklagare i Uddevalla, har mannen kvävt kvinnan genom att täcka för andningsvägarna.

– Det är en hemsk film på tre minuter som visar en människas sista minut i livet. Den kommer visas bakom stängda dörrar i rättssalen, säger han.

Inte fler offer

Eftersom man inte misstänkte något brott när kvinnan hittades död kremerades kroppen utan att genomgå rättsmedicinsk undersökning. Men trots det menar åklagaren att åtalet mot mannen är starkt.

– Givetvis innebär det svårigheter när kroppen saknas. Men i stället bygger åtalet på chattar, vittnesuppgifter, inspelade samtal – och den här filmen.

Hemtjänstmordet i Strömstad har väckt starka känslor bland vårdtagare i kommunen.

– Polisen har noggrant undersökt detta men inte hittat fler offer. Det är viktigt att påpeka, säger Veivo Pettersson.

Undersökning: Hemtjänst-mannen hade psykisk störning

Mordutredningen har pågått i över fem månader. Bland annat har den misstänkte mannen genomgått en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning.

Undersökningen visade att det finns skäl att misstänka att hemtjänst-mannen hade allvarlig psykisk störning vid mordtillfället.

Den misstänkte mannen har nekat till brott.

– Men han har vidgått att det är han som filmat och täckt för kvinnans andningsvägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.