Foto: TT

Efter kritiken: Mölndals stad trappar upp vildsvinsjakten

Publicerad

De dyker upp i trädgårdar, ofta på natten, och har satt skräck i hela bostadsområden. Nu tar Mölndals stad hjälp av jägare för att skjuta av fler vildsvin.
– De är inte lättjagade, men vi hoppas att vi ska komma till rätta med problemet, säger Ulf Reiman, ansvarig för jakträttsupplåtelser på Mölndals stad.

Det var i augusti som boende i Balltorp startade en namninsamling där de krävde att Mölndals stad skulle göra någonting åt vad de beskrev som en vildsvinsinvasion.

– Vi vet att om de har ungar och blir trängda så blir de livsfarliga, så vi är rädda att det ska hända någonting, sa Kristina Johansson, en av initiativtagarna till namninsamlingen, till SVT Väst.

Flera jaktlag i samarbete

I september lämnades namninsamlingen över till Mölndals stad, och nu trappar kommunen upp kampen mot de pälsbeklädda flockdjuren. Man har uppmanat jägare att intensifiera vildsvinsjakten, och olika jaktlag ska gemensamt ge sig ut på stora markområden för att få ner beståndet.

– Avsikten är inte att skjuta av varje vildsvin. Det hade dessutom inte gått, de är så många och det fylls på hela tiden. Slutmålet är att få ner det till ett hanterbart antal, säger Ulf Reiman.

Måste drivas till säkra skottplatser

Något som försvårar jakten är det faktum att vildsvinen rör sig i bostadsområden och bökar runt i trädgårdar.

– Det gör det komplicerat. Man kan inte skjuta där det finns kåkar, utan man får då driva ut vildsvinen till säkra skottplatser med hjälp av hundar, säger Ulf Reiman.

”Hjälper inte att skjuta enstaka vildsvin”

Kristina Johansson ser positivt på att kommunen agerar, men är samtidigt tveksam till om det kommer att räcka.

– Vi är tacksamma för det de gör nu, och hoppas verkligen att det ska hjälpa. Samtidigt så vill vi se mer långsiktiga mål och en kontinuitet i arbetet. Det hjälper inte om det bara är enstaka vildsvin som skjuts, det hade varit bra med en uppföljning för att se om det här verkligen hjälper, säger hon.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jenny Toresdotter-Ylisirkka och Kristina Johansson tog initiativ till namninsamlingen som nu har lett till att kommunen tar krafttag mot vildsvinsproblemet. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer