Valfusk, hot från extrema grupperingar och moralpoliser är något av det som identifierats som faror inför valet. Foto: SVT

”Moralpoliser” hot mot valet

Uppdaterad
Publicerad

I en riskanalys med anledning av det stundande valet listar Göteborgs Stad ett antal potentiella hot. Valfusk, hot från extrema grupperingar och moralpoliser är något av det som identifierats som faror.

 – Vissa stadsdelar har parallella strukturer och dessa kan försöka påverka folk att inte gå och rösta, säger Helena Österlind, demokratistrateg vid Göteborgs stad.

Förslagen till åtgärder presenterades för kommunstyrelsen i veckan men bordlades och nya tänkta åtgärder för att säkra valet ska tas fram. Men hoten är kända sen tidigare och staden jobbar redan med dem. Det enda som tillkommer i valtider är risken för valfusk.

– Sverige har ett robust valsystem. Men vi har sett att riskerna ökar och vi ska vara beredda men inte paranoida, säger Helena Österlind.

Få vissa att inte rösta

Moralpoliser är ett fenomen som man sett förekommer i vissa stadsdelar. Personer som befinner sig runt vallokaler i syfte att påverka röstningen i vissa grupper. Syftet, menar Helena Österlind, kan vara att försöka skapa lägre legitimitet för valet, påverka vår tillit till valet. Få vissa personer att inte rösta.

– Det är viktigt att vi kommer ut med informationen först; hur valsystemet ser ut, hur man röstar och att det är ett eget val, säger Helena Österlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.