Ur polisens förundersökning Foto: Polisen

Vicepresident i OG fälld för två mord

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig man har dömts till livstids fängelse för två mord och fyra mordförsök. Mannen pekas i domen ut som vicepresident i det kriminella nätverket Original Gangsters.

31-åringens 22-årige kamrat döms till tio månaders fängelse för grovt vapenbrott, men frias från medhjälp till mord och skyddande av brottsling.

De två morden inträffade vid olika tillfällen och på två olika platser. Den tredje februari förra året sköts en 61-årig man till döds i sin bostad i Nässjö, och hans hustru blev svårt skottskadad.

Två månader senare, den fjortonde april sköts en 43-årig man genom fönstret till sin bostad i stadsdelen Bergsjön i Göteborg. En annan man blev allvarligt skadad, och domstolen konstaterar också att de två ytterligare personer som befann sig i lägenheten mycket väl kunde träffats och skadats.

Bevisningen mot 31-åringen är omfattande. Bland annat hittades hans DNA på tomhylsor vid brottsplatserna och på handskar som även bar spår av tändsatspartiklar som kunnat kopplas till hylsorna. Dessutom har 22-åringen pekat ut 31-åringen som skyldig vilket innebär att 22-åringen nu kommer att tvingas leva med personskydd och på skyddad adress.

Den nu fällde 31-åringen har en omfattande kriminell historia. I domen konstateras att han förekommer under 28 avsnitt i belastningsregistret. De senaste åren har han bland annat fällts för ett bedrägeri i Halmstad och för grovt vapenbrott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.