Hustru vill ha skadestånd Foto: TT

Morddömds hustru vill ha skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Hustrun till den man som dömdes till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm kräver skadestånd av staten sedan hon bland annat utsatts för hot.

Kvinnan som under tio dagar satt häktad misstänkt för skyddande av brottsling vill ha ersättning för det felaktiga frihetsberövandet, men också för de hot som hon hävdar har blivit konsekvensen av utpekandet.

Hon uppger till sin advokat Peter Falck ett antal skäl till varför hon vill ha skadestånd och Falck skriver i sin ansökan till JK att fallet har fått osedvanligt stort genomslag både i Sverige och i hennes hemland Litauen.

Mordet på Lisa Holm

Uppmärksammad både i Sverige och Litauen

I kraven, som skickats till Justitiekanslern den 28 april, påpekar kvinnans advokat Peter Falck att  ”Såväl namn som bild har publicerats”, och bifogar ett antal exempel på vad som skrivits om kvinnan på sociala medier.

Något belopp har inte angivits för skadeståndet, men i ersättningskraven finns bland annat en kostnad på 4 558 kronor för utgifter hon haft i samband med en resa till Vilnius för ett polisförhör. Kvinnan uppger att hon fick låna pengar till en flygbiljett, när hon flög hem dagen efter frigivningen till Litauen.

Sedan tidigare har brodern till den dömde Nerijus Bilevicius krävt 308 000 kronor i skadestånd för den tid han var frihetsberövad misstänkt för inblandning i mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet