Runt den bostad där kvinnan hittades död var det till en början avspärrat. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto

Mordmisstänkt SD-politiker släppt på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Misstankarna mot den SD-politiker i Sjuhärad som suttit häktad för ett mord har försvagats. Nu är han släppt på fri fot, uppger P4 Sjuhärad.

Anledningen är att den slutgiltiga rättsmedicinska undersökningen ihop med polisutredningen gjort att misstankarna försvagats.

–Det är inte längre sannolika skäl för brottsmisstankarna, säger chefsåklagaren Olof Sahlgren.

Kvinnan hittades död den 3 september och kort efter anhölls politikern misstänkt för mord. Han häktades den 10 september av Borås tingsrätt som ”skäligen misstänkt”.

Ett område runt mannens bostad spärrades av och utredarna jobbade intensivt för att stärka bevisningen. Han blev sedan omhäktad på sannolika skäl misstänkt för mord på en kvinna i sin närhet.

Flera förtroendeuppdrag

Den misstänkte hade flera tunga förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna, men partiet frös hans medlemskap när de fick kännedom om misstankarna.

”Partiet följer utvecklingen noga och kommer agera i enlighet med vår interna arbetsordning”, kommenterade SD:s pressekreterare Ludvig Grufman i ett mejl till SVT.

Fortfarande misstänkt

Mannen är enligt åklagaren fortsatt misstänkt.

– Utredningen kommer att fortsätta och det finns fortfarande saker som vi väntar svar på, säger Olof Sahlgren.

Mannen har hela tiden nekat till brott, och försvarsadvokat Joakim Sjöberg är övertygad om att förundersökningen kommer att läggas ner.

– Det är min och min klients fasta övertygelse är att misstankarna mot honom helt kommer att läggas ner. Han är väldigt lättad över att bli släppt ur häktet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.