Mia Sandros avsade sig uppdraget som försvarare för en av de mordmisstänkta, sedan hon förstått att den mördade var hennes klient. Foto: SVT

”Mordoffret ville lämna den kriminella världen”

Uppdaterad
Publicerad

Mia Sandros fick snabbt avsäga sig uppdraget som offentlig försvarare till en av de misstänkta för mordet som skedde i Gamlestaden i söndags. Orsaken: Hon var redan försvarsadvokat för den mördade mannen.
– Mitt intryck är att han ville lämna den kriminella världen, säger hon.

Samtliga tio som anhållits för dödsskjutningen i Gamlestaden i Göteborg i söndags begärs häktade av förundersökningsledaren, kammaråklagare Helena Treiberg Claeson. Nio är misstänkta för mordet, en för medhjälp till mord. Två av häktningsförhandlingarna ska hållas redan idag onsdag, övriga i morgon torsdag.

En av de misstänkta hade önskat sig Mia Sandros på Gaestadius advokatbyrå som sin försvarare. Mia Sandros fick förfrågan, tackade ja och förordnades. Men redan dagen därpå skickade hon ett mejl till avdelning 6 på Göteborgs tingsrätt, där hon avsade sig uppdraget: ”...sedan jag av åklagare fått veta vem som är mördad måste jag begära mitt entledigande (...) Den mördade personen var min klient. Jag var just nu förordnad som försvarare för honom.”

Märkligt val

Att någon som är misstänkt för inblandning i ett mord vill ha den advokat som den mördade hade är milt uttryckt ovanligt.

– Man kan tycka att det låter märkligt. Men han har väl kanske inte haft någon som helst koll på vad jag har för övriga klienter. Men det här gjorde att jag var tvungen att kliva av på en gång, säger hon.

Den mördade är i 30-årsåldern. Mia Sandros hade träffat honom i samband med ett pågående ärende.

– Jag uppfattade att han möjligen hade haft ett stökigt förflutet, men att han i princip hade lämnat det bakom sig. Det spekuleras ju i om det kan vara en anledning till att han sköts. En annan i familjen har också utsatts, möjligen av samma anledning. Det är bara rykten, ingenting jag har någon faktisk kunskap om, säger hon.

– Men min bestämda känsla är att han ville och försökte och hade ambitionen att leva ett vanligt liv. Jag fick uppfattningen att han inte längre var en del av den kriminella världen. Det är väl det jag kan säga.

Målsägarbiträde

Mia Sandros erbjöd sig i mejlet till tingsrätten att vara målsägarbiträde för den mördades familj.

– Ja, eftersom den avlidne, min klient, hade begärt mig som försvarare känns det vettigt att företräda dödsboet. Men jag har inte hört något från tingsrätten än om det.

Mordet har i Göteborgs-Posten och av polis beskrivits som en gängkonflikt. Den mördade ska tidigare ha haft en ledande ställning i den ena av två falanger som strider mot varandra.

Tidigare i veckan samlades ungdomar i protest mot våld, hör om det här:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.