Emilia Rotstein, överläkare, l i sjukhusmiljö, svart uniform. Bakgrund med medicinsk utrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Medicinskt mirakel” – se överläkaren i gynekologi, Emilia Rotstein, berätta om operationerna mot urinläckage och vikten av att vården samtidigt informerar om riskerna. Foto: Hanna Aqvilin/SVT

Mörkertal av kvinnor som drabbas av smärta efter operation mot inkontinens

Publicerad

Plastband som opereras in under urinröret ger kvinnor med inkontinens ett nytt liv. Ingreppen hyllas av läkarkåren och forskning visar att allvarliga komplikationer är sällsynta.

Men mörkertalet av kvinnor som lever med smärta är större än vården trott.

– Fruktansvärt när det blir en så oerhört allvarlig komplikation, säger Emilia Rotstein, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Susanne läckte urin när hon tränade. 2023 genomgick hon en TVT-operation. Ett plastband, en så kallad slynga, sattes in under urinröret.

Enligt Susanne blev hon inte informerad om vilka komplikationer hon riskerade. Efteråt fick hon svårt att kissa och när läkaren skulle lätta på bandet gick det sönder och klipptes av.

Slyngornas offer – SVT granskar operationer mot inkontinens

– Det går inte att beskriva smärtan – den var fruktansvärd och kändes hela tiden.

Se Susanne och andra kvinnor berätta mer i SVT:s special ”Slyngornas offer”

Operation kan ge svåra komplikationer

Plastbanden är tänkta att vara kvar i kroppen men kan i värsta fall växa in i urinblåsan och urinröret, komma fram i slidan och göra det smärtsamt att ha sex eller ge kronisk smärta i ljumskarna.

Ingreppen för att sätta in slyngan går snabbt, men uppstår komplikationer är det svårt, ibland omöjligt, att ta bort plastbanden och de ingreppen kan ge skador.

– Det är ju lite som rysk roulette, säger Susanne.

5 frågor om slyngoperationer mot inkontinens

Patienter under radarn

Minst två av 100 får allvarliga komplikationer. Men SVT:s granskning visar att vissa går under radarn. Sjukvårdens register Gynop fångar upp patienter högst ett år efter ingreppen. Men problemen kan komma senare.

Komplikationer till följd av behandlingen, som kan ha allvarlig påverkan på livskvaliteten för patienten, är svåra att kvantifiera med dagens upplägg” skriver Gynop.

Långvarig smärta efter slyng-operation förekommer. Det är fortfarande oklart hur vanligt detta är”, skriver Svensk förening för obstetrik och gynekologi.

Och i samband med att tre sjukhus 2022 fick i uppdrag av Socialstyrelsen att försöka åtgärda skador med avancerad kirurgi dök det upp en ny grupp kvinnor som har vårdats hos urologer och inte gynekologer. De finns heller inte i registret.

Debatt om nätslyngor utomlands

Utomlands har debatten gått het. Miljoner kronor har betalats i skadestånd och slyngorna har stoppats i vissa länder. En utveckling läkare i Sverige som SVT pratat med inte vill se.

– Jag har varit rädd att vi skulle kasta ut barnet med badvattnet. Att de här metoderna skulle bli förbjudna. Då tänker jag på alla kvinnor som får livet tillbaka om man blir av med sin inkontinens, säger Eva Uustal, överläkare i gynekologi på Linköpings universitetssjukhus.

Fakta: Susanne betalade för att bli av med slyngan

Att åtgärda komplikationer efter slyngoperationer är Nationell högspecialiserad vård, NHV, sedan oktober 2022. Endast tre universitetssjukhus har fått uppdraget av Socialstyrelsen: Sahlgrenska, Skåne och Karolinska.

Susanne gjorde sin TVT – den klassiska slyngoperationen mot ansträngningsinkontinens – inom den offentliga vården. Efter komplikationer valde hon att betala 134 500 kronor ur egen ficka till privata Carlanderska sjukhuset i Göteborg för att operera bort slyngan ur kroppen. Efter två operationer är Susanne ändå inte helt smärtfri.

Källor: Susanne, journalen, Socialstyrelsen.

FAKTA: SOCIALSTYRELSENS RIKTLINJER

Idag finns inga riktlinjer för slyngoperationer i Sverige.

Den 18 juni planerar Socialstyrelsen att publicera en första version av riktlinjer för vård vid bäckenbottendysfunktion där urinläckage ingår.

Överläkare Gunilla Tegerstedt har anlitats att gå igenom litteraturen för slyngoperationer. Vad resultatet blir kommenterar inte Socialstyrelsen innan publicering.

Källa: Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slyngornas offer – SVT granskar operationer mot inkontinens

Mer i ämnet