Polisen motar bort 100-tals motdemonstranter från Götaplatsen, där SD höll valmöte med Jimmie Åkesson. Mötet stördes av talkörer, burop och musikinstrument. Foto: Micke Larsson/TT

Motdemonstranter vid SD:s torgmöten åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer åtalas i Göteborgs tingsrätt för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med Sverigedemokraternas torgmöten.

Det handlar om två händelser, den ena den 13 maj i år då Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle hålla tal på Götaplatsen i Göteborg.

Den 17-årige pojken från Göteborg ska enligt polisens vittnesuppgifter ha låtit bli att lyda polisens befallningar till folkmassan att skingra sig och lämna platsen. Själv nekar 17-åringen till anklagelserna mot honom.

Ska inte ha lyssnat på polisen

Den andra händelsen ska ha inträffat så sent som den 3 september i år, då Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder skulle hålla ett torgmöte på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg.

Tre personer har nu åtalats, misstänkta för att inte ha lyssnat på polisen när den sagt till dem att sluta ropa och föra oväsen.

Två av de tre, en 25-årig man och en 23-årig kvinna förnekar brott. Den tredje, en 23-årig man, har inte velat ange sin inställning till misstankarna mot honom.

Brottsmisstanken mot samtliga är ohörsamhet mot ordningsmakten.

Brottet ohörsamhet mot ordningsmakten beskrivs så här i Brottsbalken:

Underlåter deltagare i folksamling som stör allmän ordning att efterkomma för ordningens upprätthållande meddelad befallning eller intränger han på område som blivit för sådant ändamål fridlyst eller avspärrat, dömes, om ej upplopp föreligger, för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester vid Sverigedemokraternas valmöten

Mer i ämnet