Foto: SVT/Hanna Nyberg

Stor polisinsats på SD:s valmöte

Uppdaterad
Publicerad

Avspärrningar och informationsblad mötte den som ville lyssna på Sverigedemokraternas partiledare på Gustaf Adolfs torg.

När Åkesson inledde sitt tal klockan 13 på lördagen var ett 100-tal åhörare på plats enligt Västnytts reporter. Motdemonstranterna var ännu fler.

– Alla som vill innanför avspärrningarna blir visiterade av polis, rapporterade Västnytts Hanna Nyberg.

Protester vid Sverigedemokraternas valmöten

Åhörarna fick också ett informationsblad i handen av polisen. På lappen stod det att man nu går in på ett område som spärrats av för att förhindra allvarliga ordningsstörningar.

– Det här ett sätt att utveckla vårt dialogkoncept, säger Jan Strannegård, polisens presstalesman.

– Man kan säga att vi äger det här området som vi hägnat in, och bestämmer vilka regler som ska gälla där. Som vid en konsert, till exempel.

I informationsbladet framgick bland annat att man inte får ta med sig vapen, flaskor, eller plåtburkar innanför avspärrningarna. Det stod också att polisen har rätt att neka en person att komma in på grund av sitt uppträdande – men att polisen också kan vara behjälplig om man vill hitta en annan plats utanför avspärrningarna och utnyttja sin grundlagsskyddade yttrandefrihet.

Mötet fortlöpte utan några större störningar. Enligt polisen blev två personer avvisade och en person omhändertogs för ordningstörning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester vid Sverigedemokraternas valmöten

Mer i ämnet