Tingsrätten i Göteborg var en av sju platser där turerna kring Stampens framtid diskuterades. Intresset under dagen var mycket stort, särskilt när det handlade om Stampen Local Media, där dagstidningarna ingår. Det var så många fordringsägare på plats att vissa fick sitta på golvet i rättssalen. Bland dem fanns många frilansjournalister. Övriga åhörare fick följa mötet via videolänk i en annan fullsatt lokal.
Stampen kämpar på flera fronter för att få bukt med de stora skulderna. Bland annat ska ett av bolagen i koncernen säljas för att få in pengar till amortering av banklånen.
Om det handlar om ett av bolagen som är i rekonstruktion eller något av de andra bolagen, vill man inte gå in på i det här skedet.
– Vi kommer inom kort att kunna klargöra vilket bolag det är. Jag får be att återkomma om någon dag eller så, säger koncernchefen Martin Alsander.
TT: Hur viktig är försäljningen?
– Den är viktig för att fortsätta minska skuldsättningen.
Söker gemensam lösning
Tillsammans med bolagets rekonstruktör Christian Andersch ska de parter som lånat ut pengar till bolaget försöka komma fram till hur de obetalda skulderna ska hanteras.
– Även om vi inte får ett beslut om Stampens framtid idag, så är det här ett viktigt steg eftersom de parter som Stampen är skyldig pengar är de som kan påverkar om det blir en rekonstruktion eller inte, säger Carmen Dickson, SVT Nyheter Västs reporter på plats.
Hoppas undvika konkurs
I slutet av maj i år ansökte Stampen om rekonstruktion för att undvika att gå i konkurs. Och på mötet idag ska rekonstruktören presentera sin plan för hur företaget kan räddas.
Koncernens stora problem är att man under flera år köpte upp andra bolag, främst tidningar, för lånade pengar. Sedan rasade tidningarnas inkomster från annonser, i takt med ökad konkurrens från nya aktörer på nätet. Dessutom förlorade man en stor tvist om tryckerimoms.
Enligt koncernchefen Martin Alsander har koncernen just nu räntebärande skulder på totalt 1,2 miljarder kronor.
Det stora skuldberget har, före rekonstruktionen, avskräckt de intressenter koncernledningen kontaktat för att få in nytt kapital.
Ackordsförslag
Ett vanligt utfall i rekonstruktioner är att fordringsägarna accepterar att få betalt till 25 procent i ett så kallat ackord. Men var man kan hamna med Stampen och dess olika bolag vill rekonstruktören Christian Andersch inte säga ännu. Han räknar med att ackordsförslagen i de olika bolagen ska gå ut i slutet av juni.
När ackordet väl är klart kommer diskussionen med nya ägare till ett avgörande skede. Allt detta är knappast klart före slutet av augusti, vilket innebär att den nu beslutade rekonstruktionstiden sannolikt behöver förlängas.
I mediekoncernen ingår bland annat tidningarna Göteborgsposten, TTELA och Bohusläningen.