Mannen JO-anmäler häktet i Göteborg. Foto: TT

Mötte mannen som försökte mörda honom i matkön

Publicerad

När en man i 40-årsåldern satt häktad i Göteborg bad han om att inte bli placerad med personen som dömts för att försöka mörda honom. Ett par veckor senare möttes de i matkön. Nu har han anmält ärendet till Justitieombudsmannen, JO.

Det var under sommaren 2016 som mannen häktades i Göteborg. I samband med händelsen var han orolig. Anledningen var att han inte ville stöta på den man som dömts till sju års fängelse för försök till mord efter att tidigare under året ha knivhuggit honom.

Enligt JO-anmälan påpekar han för en kontaktperson och en klienthandläggare att han inte vill bli placerad vid samma avdelning som mannen och får löften om att det inte ska ske. 

I anmälan skriver mannen att han trots allt blir flyttad ett par veckor senare till en gemenskapsavdelning. När det senare var dags för lunch får han plötsligt ett slag i nacken i matkön.  

Det visar sig vara mannen som dömts för försök till mord. 40-åringen skriver att han får panik och springer ut från matsalen och omedelbart blir flyttad tillbaka till den tidigare avdelningen. Väl där undersöks han för skadorna efter slaget. 

”Viktigt att ta oro på allvar”

Kriminalvården har nu fram till den 24 maj att yttra sig om anmälan. Enligt Malin Sparrström som är häkteschef på häktet i Göteborg vill man inte i media kommentera enskilda ärenden men berättar generellt att det görs gedigna undersökningar när någon ska placeras på en av häktets avdelningar.

Det gäller allt från tidigare domar, vårdbehov och speciella behov. Hon känner inte till att det skulle vara ett generellt problem med att personer placeras tillsammans när det finns risk för våld och hot.

– Sen är det något som kan dyka upp mellan personer på avdelningen och då är det viktigt att vi agerar väldigt snabbt, säger Malin Sparrström.

Hon berättar också att när någon uppger att de känner oro inför någon annan så är det något man från häktets sida tar på väldigt stort allvar.

– De är redan i en så utsatt situation och då är det viktigt att det inte läggs på extra oro till det, säger Malin Sparrström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.