Rasmus Ling, MP:s rättspolitiske talesperson, vill få till en lagändring som gör det möjligt för polisen att fortsätta använda den metod som löste dubbelmordet i Linköping. Foto: Claudio Bresciani/TT

MP: Ge polisen rätt verktyg för att lösa mord

Uppdaterad
Publicerad

Att metoden som löste dubbelmordet i Linköping är olaglig fick många att tappa hakan, bland annat kalla fallgruppen i Göteborg. Men även politiker, som Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling:

– Då får vi ändra lagen och ge polisen de verktyg som behövs, säger han.

Dubbelmordet i Linköping löstes tack vare en metod där polisen använt sig av dna och kommersiella släktdatabaser. Men integritetsskyddsmyndigheten IMY säger att metoden strider mot brottsdatalagen – och alltså är olaglig.

Enligt brottsdatalagen är det förbjudet att utföra sökningar för att få fram ett urval av personer grundat på känsliga personuppgifter – och dit räknas dna.

Rasmus Ling, Miljöpartiets rättspolitiske talesperson, häpnade. 

– Jag har tidigare med glädje tagit del av genombrottet i Linköping. Därför blir jag upprörd när IMY nu säger att metoden inte kan användas. Om det är så måste vi förändra brottsdatalagen så att polisen får den möjligheten, säger han.

Olika intressen

Personlig integritet är viktig – men det gäller inte bara brottslingar, påpekar han.

– Det finns också en integritetsaspekt när det gäller möjligheten att klara upp brott. Både för de anhöriga och faktiskt för hela Linköping var det en sådan lättnad när dubbelmordet kunde lösas. För mig väger de anhörigas integritetsaspekt tyngre vid en sådan här avvägning.

Vill ändra lagen

Rasmus Ling försäkrar att han själv kommer att jobba aktivt för att få en lagförändring till stånd.

– Det kommer snart att tillsättas en utredning som ser över hur man använder biometri på olika sätt. I och med att det uppenbart är en oklarhet här måste detta definitivt ingå i den utredningen, säger han.

Han tror och hoppas att det finns en bred politisk samsyn i frågan.

– Ja, jag tror att det finns en majoritet som vill ge polisen de nödvändiga verktygen – särskilt när de redan finns tillgängliga.

Men han vågar inte säga hur lång tid det tar att få en lagändring på plats.

– Det beror på hur svårutredd frågan är. Men vi får försöka genomföra det så snabbt det går.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Eriksson, chef för kalla fallgruppen i Västsverige, är häpen och besviken över att den metod polisen hoppats så mycket på anses strida mot lagen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer