Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För, eller emot, båtbonus för miljövänliga båtar? Hör Karin Pleijel (MP) och Axel Josefson (M) kommentera förslaget i klippet. Foto: SVT

MP vill premiera miljövänliga fritidsbåtar i Göteborgs hamnar – fått med sig fler partier

Uppdaterad
Publicerad

MP, Fi och V i Göteborg vill sänka avgifter för fritidsbåtar som drivs av miljövänliga bränslen. Förslaget presenteras i samband med Västerhavsveckan, som har fokus på havsmiljön. MP har lyft frågan tidigare och möts även denna gång av kritik.

För eller emot båtbonus för miljövänliga båtar? Hör Karin Pleijel (MP) och Axel Josefson (M) kommentera förslaget i klippet. 

Redan ifjol lade Miljöpartiet fram en motion om att fritidsbåtar som drivs av miljövänliga bränslen, som till exempel el eller vind, bör få lägre avgifter i de kommunala hamnarna.

Under processens gång framkom att det kommunala bolaget Grefab ansåg att det krävdes för mycket resurser och för stor utredning för att sätta kriterierna som ska gälla för småbåtarna, och förslaget lades så småningom ner.

Fler har anslutit

Nu är även Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet med på tåget. Och förhoppningen är att miljöförvaltningen kan hjälpa till med en sådan utredning, som i slutändan kan leda till att båtar får olika avgifter. Inte bara beroende på längd och bredd utan också på hur miljövänliga de är.

– Det här är ju ett redskap som vi i kommunen har makten över, så därför tycker vi att det är rimligt att använda det, säger Karin Pleijel, oppositionsråd i Göteborgs stad.

Ni lyfter detta igen, varför är det här en viktig fråga för er?

– Många blundar för det som händer i havet, men vi vet att havet är väldigt utsatt, för försurning, kemikalier, plaster och så. Vi behöver se över hur det kan bli mer miljövänligt och det här kan vara ett incitament för båtägare att gå över till exempelvis elmotor. 

”Kan slå fel”

Men kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) tycker inte att förslaget håller.

– Vi tror inte på detta, vi tror att det kan slå fel. Det blir snarare tvärtom, att alla som inte har råd att skaffa de här båtarna kommer att drabbas av ökade kostnander. Vi tror att vi behöver använda andra instrument.

Som vad?

– Som att bygga ut infrastrukturen så att det är möjligt att faktiskt kunna köpa en eldriven båt om det är så att man önskar det. Så det finns elkapacitet och eluttag.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.