Under februari och mars har arbetet pågått med att göra klart för påsläpp av vatten i munkarnas sjö som nu återskapas. Foto: SVT

Munkarnas medeltida sjö återskapas i Varnhem

Uppdaterad
Publicerad

I Varnhem återskapas nu en sjö från medeltiden. Det är inte vilken sjö som helst – utan den sjö som munkarna i Varnhem skapade på 1100-talet. På fredagseftermiddagen släpptes vattnet på.

– Det har varit fantastiskt att få möjlighet att återskapa munkarnas sjö, säger Maria Vretemark, 1:e antikvarie på Västergötlands museum i Skara.

Munkarnas lilla sjö låg alldeles söder om Varnhems kloster som var sammanbyggt med kyrkan. När munkarna kom till Varnhem på 1100-talet behövde de vatten – och dämde helt enkelt upp en sjö. Där kunde de fiska och få vatten till djur och tvätt. Den lilla sjön, eller våtmarken, var en del i det sinnrika vattensystem som munkarna anlade vid klostret i Varnhem.

– Den återställda sjön kommer att ge en helt ny upplevelse av området och göra det lättare att förstå hur stort klostret var, säger Maria Vretemark.

Ska locka turister

Förhoppningen är att sjön ska bidra till att locka turister till Varnhem där klosterkyrkan med omgivningar redan är ett känt besöksmål. Men det är inte bara en turistfälla som byggs. Våtmarken väntas innebära höga vinster för naturmiljön genom att reglera mängden vatten i landskapet, rena närsalter och öka den biologiska mångfalden. Lite som Hornborgasjörestaureringen på 90-talet fast i miniformat.

När klostret försvann på 1500-talet började sjön förfalla och de sista resterna utplånades för drygt 100 år sedan. 2018 beslutades att den skulle återskapas igen. Under februari och mars i år har arbeten pågått och på fredagen var det klart att släppa på vattnet. Bakom projektet står Skara kommun.

Under februari och mars har arbetet pågått med att göra klart för påsläpp av vatten i munkarnas sjö som nu återskapas. Foto: Maria Vretemark

– I dag släppte vi på vattnet. Nu kommer det ta ett par veckor innan vi har en yta med öppet vatten igen, säger Marie Wennerholm, turiststrateg på Skara kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.